Pocetna Društvo Startap centar: Kapaciteti skoro popunjeni

Startap centar: Kapaciteti skoro popunjeni

1260
0
Podelite

Za nepunih mesec dana, raspoloživi kapaciteti Regionalnog inovacionog startap centra Užice skoro da su popunjeni. Samo u prethodnih desetak dana broj korisnika je udvostručen
Zaključno sa 30. junom, Regionalni inovacioni startap centar u Krčagovu ima 31 korisnika. Ukupni kapacitet je 47 mesto, od kojih je 20 potpuno opremljeno dok ostala mesta mogu koristiti oni koji donesu svoju opremu.

-Od otvaranja tek da je prošlo mesec dana, a kapaciteti su skoro popunjeni. Među korisnicima su IT inženjeri, programeri, dizajneri. Pojedini rade timski, imamo i tri kompanije. Interesovanje je i dalje veliko tako da očekujemo skori dolazak još šest ljudi. Moram da podsetim da je u toku i proces otvaranja i nove tri startap kompanije – kaže, između ostalog, Petar Vukotić koji je u RRA „Zlatibor“ zadužen da koordinira rad Regionalnog inovacionog startap centra. Podsećanja radi, RRA „Zlatibor“ je bila partner zajedno sa Ministarstvom za inovacije i tehnološki razvoj i Gradom Užicem na projektu osnivanja Regionalnog inovacionog startap centra tako da sada upravlja njime i njihova obaveza je da obezbedi najbolje uslove za rad.

Branko Kujundžić, inženjer informatike pre petnaestak dana je došao u Startap centar. Pre toga je dosta čuo lepih reči o ovom prostoru, a brojni su ga i preporučivali.Branko se bavi različitim informatičkim oblastima i do sada je radio kod kuće.

-Došao sam u Startap centar jer sam želeo da se uverim u sve lepo što sam čuo o ovom prostoru, ali i zbog brojnih mogućnosti koje pruža, poput umrežavanja sa ljudima istih afiniteta pa do samih uslova za rad, kao što je komotan i funkcionalan prostor, brz internet, raspoloživi parking i mnogo toga još. I nisam se pokajao. Trenutno radim na projektima koji se odnose na uređivanje sajtova i pisanje sadržaja, optimizaciji nekih jutjub kanala i veoma mi je važno što sam ovde zato što sam mnogo više fokusiran na rad nego kod kuće, jer znam da sam ovde došao da radim – priča nam Branko i ističe da je veoma važno što rad u Startap centru otvara mogućnosti buduće saradnje sa korisnicima centra, razmenu znanja, iskustva.

-Startap ima veliki potencijal u budućnosti. Nadam se da ću ostati ovde dugo i da ću još više širiti poznanstva. Spreman sam, kao i svi drugi ovde, da razmenjujem svoja saznanja, ali i da ih ponudim svima koji su zainteresovani da se bave ovim poslom– ističe Branko.

Petar Vuković sa kolegom Mitrom Rakićem u Regionalnom inovacionopm startap centru je od početka. Oni žele da se bave proizvodnjom 3D štampača. U toku su testiranja i analize postojećeg internog prototipa.

-Želimo da proizvodimo ovaj štampač i da ga ponudimo tržištu. Idemo ka svemu onome što omogućava da to bude serijska proizvodnja, a istovremeno da zadovolji sve naše postavljene kriterijume kvaliteta – pojašnjava Petar. Po njegovim rečima, uslovi za rad u Startap centru su izuzetno korektni.

-Razume se, da ćemo u jednom trenutku, ako sve bude bilo kako treba, dalje nastaviti sami. U svakom slučaju rad ovde u Startap centru biće velika podrška i odskočna daska za stvaranje naše firme – smatra Petar.

Žak Mojsilović se rodio, odrastao i školovao u Francuskoj. Često dolazi u Srbiju iposećuje svoju familiju i prijatelje u Užicu. Već skoro sedam dana je u Regionalnom inovacionom startap centru i dolaziće i narednih nekoliko dana sve dok se ne vrati u Grenobl gde ima dve firme koje posluju u okviru IT sektora. Kaže, došao je u Startap centar da bi upoznao užičke talente. Prijatelji koji se bave sličnim poslom kao i on, govorili su mu o ovom centru i doveli su ga da se uveri da ne pričaju praznu priču.

-Uslovi za rad su odlični, ljudi prijatni, interesantni, talenata koliko hoćete. Oduševljen sam. Nisam se nadao da ću na tako nešto naići ovde u Užicu koje nije veliki grad. Sve me je prijatno iznenadilo – ističe Žak koji je ovog puta uspostavio i razmenio brojne kontakte i kada ubrzo bude došao drugi put, verovatno će se razviti i poslovna saradnja sa mnogima od korisnika centra.