Pocetna Društvo Grad i na Beloj Zemlji

Grad i na Beloj Zemlji

1079
0
Podelite

Olujno nevreme praćeno obilnom kišom i  gradom zahvatilo je  Zlatiborski okrug. Grad koji je dosezao veličinu oraha padao je u Prijepolju  nanoseći štetu voćnjacima, najviše u predelu Kamene Gore. Sudeći prema dostupnim podacima nevreme koje  je zadesilo Prijepolje zaobišlo je Novu Varoš i Priboj.

Jaka kiša  praćena gradom sručila se i na područje Bele  Zemlje. Nevreme je trajalo dvadesetak minuta, ostavljajući za sobom bele tragove u vidu  gradljika veličine lešnika.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je u petak 31. jula žuti meteoalarm za Jugozapadnu Srbiju na lokalnu pojavu sa mogućim padavinama.

– Izrazito nestabilna vremenska situacija ove godine uslovila je čestu pojavu olujno-gradonosnih oblaka. Još nismo „pregurali“ trećinu sezone odbrane od grada, a već je utrošeno rekordnih 4684 rakete, što nije zapamćeno u istoriji. Potrošeno je za 1395 raketa više nego što je bila ukupna potrošnja u 2015. godini.

Samo za poslednja tri uzastopna dana ispaljeno je 2759 raketa, što do sada nije zabeleženo. Na dan 10. juna ispaljeno je preko 1200 protivgradnih raketa sa 284 protivgradne stanice, što je rekordna količina raketa ispaljenih u jednom danu. Vrednost do sada ispaljenih raketa, za jedan mesec i 25 dana ovogodišnje protivgradne sezone, je 1,5 miliona evra, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod.  Štete od grada su minimalne u odnosu na poljoprivredne površine zahvaćene jezgrima kumulonimbusnih oblaka, koje su bile realno ugrožene od grada, zaključuje Zavod.