Pocetna Sport Na korak do novog strelišta

Na korak do novog strelišta

2192
0
Podelite

Višestruki šampion i osvajač mnogobrojnih evropskih i svetskih kupova u kategoriji streljaštva, Užičanin Borko Vasiljević, koji trenira u streljačkom klubu „Prvi Partizan“ u mogućnosti je da obavi samo fizičke pripreme za takmičenja, dok mu je za treninge na strelištu prva stanica tek – Beograd. Izgradnja olimpijskog strelišta u Užicu izuzetno bi mu lično značilo, ali i za celokupan razvoj ovog sporta u gradu.

Borko se streljaštvom profesionalno bavi od 2012. godine, ali trenira od svoje sedme godine. Osvojio je mnogobrojne medalje: bronza na Evropskom prvenstvu (2013), zlato na Svetskom kupu za juniore (2014), prvo mesto za seniore Srbije (2016/17/18/19) godine, treće mesto (2018) u Brnu i u Austriji na Evropskim kupovima, kao i još mnoga druga takmičenja. U Užicu je aktivno oko 50 strelaca, među kojima su i juniori i seniori.

-Projekat i lokacija za izgradnju olimpijskog strelišta već postoje, a jedino što nam trenutno nedostaje jeste dozvola iz Grada, jer je prostor, koji je planiran za izgradnju strelišta gradski. U pitanju je prostor u blizini grada u Ulici Sarića Osoje, na nekadašnjem starom smetlištu, koji bi nam Grad dao na korišćenje na neki duži budući period. Izgradnju bi pomogli i Olimpijski komitet Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, streljački klub „Prvi Partizan“ u kome treniram, moja porodica i ja, kao i drugi sponzori. Grad je obećao da će pomoći, ali još ništa nije realizovano- istakao je Borko Vasiljević.

On je dodao da je upravo taj prostor idealan za izgradnju strelišta, jer je okrenut ka severu, ograđen je što je neophodno prema zakonu, nema kuća u blizini tako da nikome ne bi smetali, a nalazi se na tri, četiri minute od samog centra grada. Našli su i mašine za rad, ali sve što se čeka je – dozvola. On je istakao da nakon svih uspeha koje je ostvario za svoju zemlju, misli da zaslužuje da mu se omogući adekvatan prostor za treniranje. Svake godine Borko ide na pripreme i takmičenja koja se održavaju na Kipru i u Katru o trošku svog kluba i delimično svom trošku, što iziskuje mnogo novca, ali i dobru fizičku pripreljemenost, odnosno redovne treninge. Za tu količinu novca, prema njegovim rečima, mogao bi duplo više da trenira na svom strelištu. Na Kipru je osvojio i bronzanu medalju na Svetskom
kupu za juniore, 2015. godine.

-Velika je razlika otići spreman na pripreme i takmičenja, a ne otići nespreman i nadati se rezultatu. Iako su sva takmičenja zbog pandemije virusa odložena, da imam prostor mogao bih trenirati i već sada se pripremati za narednu godinu. Pored fizičkih priprema koje su zastupljene u zimskom periodu, potrebno je redovno trenirati i na strelištu, minimum pet puta sedmično, kako se ne bi izgubio osećaj za pušku. Ove godine skoro da nisam trenirao, a postigao sam dobre rezultate – naglašava Vasiljević.

Borko ističe i da već ima B normu ispucanu za Olimpijske igre u Tokiju, kao i da mu nedostaje još par takmičenja, kako bi dostigao A normu i uzeo mesto, dogodine, u Tokiju. On je dodao da je njegov trener nosilac svetske trenerske škole, pa bi samim tim mogli otvoriti i školu streljaštva za decu svih uzrasta, do seniora.

-U planu su i strelišta za vazdušno i za malokalibarsko oružje. Ideja je da to bude jedno veliko strelište, koje će biti dobro i za grad, ali i svu omladinu koja bi se na taj način sklonila sa ulice i kojima bi bila data mogućnost da se bave ovom vrstom sporta. Ukoliko dobijemo dozvolu da izgradimo strelište, napravili bismo i veliko takmičenje za njegovo otvaranje, gde bi došla bar dva olimpijska pobednika, dva prvaka sveta i prvaci Evrope. Pored strelaca iz Srbije, došli bi i strelci iz: Hrvatske, Crne Gore, Italije, Bugarske i drugih zemalja, što bi bilo sigurno jedno od jačih evropskih takmičenja, koje bi se održalo u Užicu. U svim razvijenijim zemljama, postoje strelišta i van glavnog grada. Na
primer, u susednoj Crnoj Gori, postoje čak tri van Podgorice. Ista situacija je u Italiji, Mađarskoj, svim razvijenim zemljama… Takođe, ideja je i da se prave domaća takmičenja poput Prvenstva države i kupova Srbije – dodaje Borko.

U planu su tri linije, odnosno tri strelišta, dok će se za početak praviti bar jedno, čiji bi vrednost bila oko 15 hiljada evra, a pored Ministarstva omladine i sporta, kao i Olimpijskog komiteta Srbije, neka od preduzeća koja će mladom strelcu pružiti pomoć u ovom projektu su, kako sam navodi, kompanija „Prvi Partizan“, firme „Tomić“ i „Trans-kop“ iz Čajetine, kao i užička firma „Guli Guli“.