Pocetna Čajetina Program „Moja prva plata“ podsticaj za mlade

Program „Moja prva plata“ podsticaj za mlade

1101
0
Podelite

Predsednik privredne komore Srbije, Marko Čadež, posetio je užičko preduzeće „Sirogojno company“ u Rupeljevu koje će se uključiti u realizaciju programa „Moja prva plata“ koji zajednički sprovode Vlada Srbije i PKS kao vid pomoći države za zapošljavanje mladih koji su tek završili fakultete i srednje škole.

Početak realizacije programa očekuje se početkom naredne sedmice kada i poslodavci i potencijalni zaposleni mogu konkurisati kako bi država subvencionisala deo njihovih zarada.

Po rečima Marka Čadeža država želi da pomogne mladim ljudima kojima je najteže da dođu do prvog zaposlenja. Po njegovim rečima stopa nezaposlenosti mladih do 30 godina je oko 25 posto.

-Vlada Srbije i Privredna komora Srbije osmislile su paket podrške, budžetske podrške za poslodavce, da firmama pomognu da zaposle mlade ljude kojima je to prvo zaposlenje i da im, praktično, omoguće da počnu da rade. Za prvih devet meseci dobijaće od države 20.000 , odnosno 24.000 dinara mesečno u zavisnosti od toga da li su završili srednju školu ili fakultet. Oni koji su dobri vredni i koji žele da rade i uče, oni će sigurno naći svoje mesto u kompanijama. Evo, „Sirogojno company“ stalno ima otvoren konkurs. Zapravo, želimo da pokušamo da mlade ljude usmerimo da što pre ulaze u kompanije i da u njima stiču nova znanja, a pre svega, veštine – rekao je između ostalog, Marko Čadež. Država, inače, očekuje da će ovako prvi posao dobiti 10.000 mladih, što će je koštati dve milijarde dinara.

Čadež je ovom prilikom rekao da je „Sirogojno company“ jedna od najuspešnijih srpskih kompanija koja izvozi u preko 40 zemalja i koja je time pokazala da može da bude konkurentna, „pa i najbolja“ u oblasti u kojoj posluje, ne samo u Srbiji, već i u Evropi i svetu. On je ukazao na to da je „Sirogojno company“ od januara do jula ove godine ostvarila izvoz vredan od oko 22 miliona evra što je za 35 posto više nego u istom periodu prošle godine.

-„Sirogojno company“ ne samo da uspešno posluje, već i zapošljava nove radnike. Od marta, od početka pandemije koronavirusa, zaposlila je novih 25 ljudi – naveo je Čadež.

Rade Ljubojević, vlasnik „Sirogojno company“ je istakao:

-Program „Moja prva plata“ jedan je od veoma dobrih programa koji će se dobro primiti i u privredi i kod mladih ljudi. Svi znamo da je prvo zaposlenje najteže, potrebno je steći određeno iskustvo. U ovom slučaju imate radnika za kojeg nemate velike obaveze, a on je u mogućnosti da pokaže svoje sposobnosti i to je velika stvar – rekao je Ljubojević i predložio svim članicama PKS da se uključe u realizaciju programa „Moja prva plata“.

Po rečima Ljubojevića, „Sirogojno company“ trenutno zapošljava 185 radnika, a konkurs za zapošljavanje u ovo preduzeće i u proizvodnju i u administraciju i dalje je otvoren.

-„Sirogojno kompani“ je otvoreno za sve profile – istakao je Ljubojević.

Rade Ljubojević, je ovom prilikom rekao da je Privredna komora Srbije tokom pandemije koronavirusa, od aprila do danas, pokazala svoje vrednosti i da je odigrala veliku i važnu organizacionu pomoćnu ulogu.

-Mnoge firme i preduzetnici, oslonili su se na Komoru u rešavanju svojih problema i rešili su ih. Komora će i ubuduće pomagati privredi – istakao je Ljubojević.