Pocetna Društvo Veća zarada od borovnice

Veća zarada od borovnice

1387
0
Podelite

Berba visokožbunaste borovnice se privodi kraju i uprkos svim prošlogodišnjim nedaćama proizvođači su manje-više zadovoljni. Kvalitet je dobar uz prosečnu otkupnu cenu od 3,8-4 evra
po kilogramu.

Berba visokožbunaste borovnica skoro je završena i proizvođači i hladnjačari zadovoljno trljaju ruke. Preostalo je još da se borovnica obere u nešto višim predelima podno Šargana, zatim u Kremnima dok je za ovu godinu gotova je u Lužničkoj dolini, u Arilju i Požegi.

-S obzirom na početak godine očekivan je lošiji kvalitet. Međutim, vreme se samo par dana pred početak berbe popravilo i mogu slobodno da kažem da je kvaliet borovnice ovogodišnjeg roda odličan! Kako je berba odmicala kvalitet šećera je bio sve veći i veći. Zaštita je urađena kako treba bez obzira na nepovoljan period u toku cvetanja i zasnivanja ploda, zbog dosta kiše i mogućnosti biljnih bolesti, jer je trebalo pogoditi momenat kada zaštititi borovnicu – kaže Zoran Maričić, dipl.ing. agronomije. Naš
sagovornik čija je specijalnost borovnica podseća da je prošla godina bila dosta nepovoljna i navodi kritičan period od 20. aprila do juna kada je bilo dosta kiše i pojave bortritisa i nekih drugih bolesti. Međutim, ove godine je sve dobro prošlo i stvoren potencijal za sledeću sezonu.

-Prošle godine formiranje rodnog potencijala nije bio odgovarajući za ovu godinu, ali se uz adekvatnu zaštitu i ishranu, ove godine uspelo što se odrazilo na prinos koji je mimo očekivanog i kvalitet koji je dobar – navodi ovaj stručnjak. Naravno sve se odrazilo na cenu, a nju je diktirala i povećana tražnja borovnice i zbog korone.

-Ove godine za razliku od prethodne dve-tri, cena je na srednjem nivou. Potražnja je bila velika i isplata od strane otkupljivača redovnija – navodi Maričić. Sećamo se prošle godine kada je cena takođe na početku berbe bila oko 5 evra, ali je zbog poremećaja na tržištu i špekulantskih radnji sve krenulo nizbrdo. U situaciji kada postoji dosta otkupljivača, i dosta ponude i potražnje cena je pala na 200 dinara, a polovinom jula prošle godine čak i stao otkup. Dosta proizvođača je u toj situaciji “slalo” borovnicu na podhladu čak i na duboko zamrzavanje.

– Prošla godina je bila dosta nepovoljnija nego ova što se tiče cene, prinosa i naplate. Ova godina je značajno bolja tako da su proizvođači manje-više zadovoljni, jer je očekivana lošija sezona nego lane. Potražnja je bila velika, a pandemija koronavirusa koja još traje nije značajnije uticala na smanjenje potražnje. Naprotiv, stiče se utisak da se borovnica više tražila – dodaje Maričić. On ističe da je najveći problem proizvođača u Zlatiborskom okrugu što su zasadi na višim nadmorskim visinama i što berba kreće kada i u Nemačkoj i Poljskoj, a ove zemlje su najveći konkurenti Srbije na tržištu borovnice i tada cena drastično pada.

– Međutim, cena je ove godine pala i zadržala se na 3,4 evra i kako je odmicala berba čak i rasla tako da su proizvođači uglavnom zadovoljni. Sigurno je da ova godina daje veliki stimulans i volju za proizvodnju borovnice i proširenje zasada. U sledeću sezonu mnogi rasterećenije ulaze, a kvalitet biljaka posle
ovogodišnje berbe daje dobru osnovu – kaže Maričić i dodaje da se prinos ove godine u punoj rodnosti kreće od 8 do 11 tona po hektaru, za prvu godinu kilogram je po žbunu, a druga godina od 2 do 4 kilograma. Užički kraj ima 60-70 hektara pod zasadima borovnice, a pre samo pet godina u našem kraju pod borovnicom je bilo maksimalno 10-12 hektara i mnogi su u ovom voću videli isplativiju proizvodnju nego u malini.

U otkupu 3,8-4 evra

-Potražnja je bila velika i isplata od strane otkupljivača redovnija. Prosečna cena se kretala od 3,7 do 4 evra po kilogramu. Ko je imao zasade borovnica u nižim predelima “uhvatio” je cenu od 5,2 do 5,5 evra na početku berbe. Kasnije je ta “prva” cena padala i dolazila do 3,4 evra, ali kao srednju otkupnu cenu možemo računati 3,8-4 evra po kilogramu – navodi Maričić.