Pocetna Društvo Nove aktivnosti školskih bibliotekarki

Nove aktivnosti školskih bibliotekarki

832
0
Podelite

Užičke bibliotekarke Osnovne škole “Dušan Jerković” već su svojim dosadašnjim radom poznate u školskom bibliotekarstvu. Od nedavno Mirjana Radovanović Pejović je novi predsednik Društva školskih bibliotekara Srbije, a Ana Duković  novi urednik časopisa „Školski bibliotekar”.

Školski bibliotekari imaju posebno mesto i naročitu ulogu u obrazovno-vaspitnom sistemu, oni svojim neposrednim radom posebno sa učenicima, ali i nastavnicima, stručnim saradnicima, roditeljima, obogaćuju obrazovno-vaspitnu praksu.

Mirjana i Ana su učesnice brojnih seminara i konferencija u Srbiji i regionu, a jedine su do sada iz Srbije učestvovale na Svetskom kongresu školskih bibliotekara u Dubrovniku. Na tom kongresu predstavile su se  svojim stručnim radom i izlaganjem „Ko je spreman za školskog bibliotekara sa vizijom u Srbiji“ o položaju i radu školskog bibliotekara.

Na stručnim skupovima uvek predstavljaju pojedine segmente svog rada, želeći da pokažu široj javnosti kako svojim metodama rada školski bibliotekar teži da učenici, ali i ostali akteri školskog života, prepoznaju školsku biblioteku kao mesto za kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

-Časopis „Školski bibliotekar” između ostalog teži da prikaže mnogobrojne aktivnosti školskih bibliotekara koji u školama godinama stvaraju u svojim bibliotekama prisno okruženje u kome se učenici podstiču na čitanje i učenje, na saradnju i kreativno rešavanje problema“-rekla je Ana Duković, viši diplomirani bibliotekar.

-U svom radu školski bibliotekari, uprkos mnogobrojnim aktivnostima koje sprovode, nisu dovoljno vidljivi ni priznati. Oni treba da prepoznaju Društvo školskih bibliotekara Srbije (DŠBS) kao svoje udruženje, koje će se truditi da razvije duh zajedništva, kao i da postavi nove temelje za uspostavljanje trajne saradnje među školskim bibliotekarima. Novi Upravni odbor želi da afirmiše i učini vidljivijim rad školskih bibliotekara, koji nisu u dovoljnoj meri prepoznati kao stručan i adekvatan kadar u prosvetnom sistemu Srbije, čiji rad pokreće učenike na učenje i istraživanje u ovom vremenu celoživotnog učenja- dodaje Mirjana Radovanović Pejović, predsednik Društva školskih bibliotekara Srbije.