Pocetna Ekonomija Gradskim hotelima subvencije

Gradskim hotelima subvencije

925
0
Podelite

Gradski hotelijeri u Srbiji dobiće jednokratnu direktnu subvenciju u visini od 350 evra po ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici, što je prva sektorska mera za ublažavanje posledica krize izazvane koronavirusom, istaknuto je na sastanku predstavnika hotelijera i direktora Sektora za strateške analize, usluge i
internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihaila Vesovića  sa ministrom finansija Sinišom Malim, objavljeno je na sajtu Privredne komore Srbije.

Po podacima Privredne komore Srbije popunjenost gradskih hotela od sredine marta do danas smanjena je za čak 93 odsto. Smatra se da će ova mera doprineti da se očuva srž hotelijerstva.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će za desetak dana Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objaviti javni poziv za hotelijere kojim će biti precizirani kriterijumi za korišćenje podrške. Kako je najavio, očekuje se da će hotelijeri dobiti novac krajem septembra, a najkasnije u prvoj nedelji oktobra. Mali je naveo da je od oko 380 kategorizovanih gradskih hotela u zemlji otvoreno samo 112, dok u Beogradu od 115 hotela, trenutno rade svega 42, a popunjenost je oko 10 odsto. Nove mere usmerene su na pomoć hotelima, pa će država izdvojiti 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za svaku sobu. Tako će, na primer, gradski hotelijer za dvokrevetnu sobu dobiti pomoć u visini od 500 evra.

Ministar je podsetio i na ranije mere – isplatu minimalca, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade, isplatu jednokratne pomoći svim građanima i 60 odsto minimalca
za dva meseca – koje je država donela u prethodnom periodu kao pomoć privredi za suzbijanje negativnih posledica krize izazvane virusom korona. Uz to treba dodati i kredite za likvidna sredstva i garantnu šemu. Po rečima ministra Malog, ukupna pomoć države privredi za suzbijanje posledica virusa korona je oko 5,8 ili 5,9 milijardi evra.