Pocetna Društvo Preminuo arheolog Marko Popović

Preminuo arheolog Marko Popović

1158
0
Podelite

Arheolog Marko Popović, jedan od najboljih domaćih poznavalaca srednjovekovnih tvrđava i gradova, preminuo je u četvrtak u 77. godini.

Rođen u Užicu 1944. godine, školovao se u Beogradu, gde je na Filozofskom fakultetu magistritrirao i odbranio doktorsku tezu “Nastanak i razvoj fortifikacije Beogradske tvrđave”. Autor je više od 200 stručnih radova, bio je naučni saradnik Arheološkog istituta, po pozivu je održao ciklus predavanja na univerzitetu u Parizu, a radio je na proučavanju srednjovekovnih gradova, razvoja vojne arhitekture na području zemalja nekadašnjeg vizantijskog sveta i, pored Beograda, rukovodio istraživanjima utvrđenja u Smederevu i Rasu, te arheološka iskopavanja na više značajnih lokaliteta poput Novog Brda, Studenice, Braničeva…

Ministar kulture Vladan Vukosavljević uputio je juče telegram saučešća porodici i saradnicima, navodeći da je Marko Popović bio “jedan od vodećih srpskih arheologa, neumorni istraživač nacionalne kulturne baštine i vrsni poznavalac profane i sakralne arhitekture srednjovekovne Srbije”.

“Višedecenijski predani rad na rasvetljavanju sačuvanih tragova starih srpskih gradova, utvrđenja, crkava i manastira, ogledao se u njegovoj bogatoj bibliografiji koja je postala nezaobilazno polazište za sve sadašnje i buduće istraživače”, naveo je Vukosavljević i dodao da srpska arheologija i istorija ostaju “bez jednog od nosećih naučnih stubova čije odsustvo će teško biti nadomešteno”.