Pocetna Društvo Spremni za početak školske godine

Spremni za početak školske godine

740
0
Podelite

Užičke osnovne i srednje škole sa više od 10.000 učenika i oko 1.300 nastavnika spremne su za početak školske godine u skladu sa preporukama Kriznog štaba i resornog ministarstva za sprečavanja širenja koronavirusa. Preostaje samo da se tokom vikenda sprovede dezinfekcija školskih objekata zašta je sredstva obezbedio Grad Užice.

Po rečima Ratka Trmčića, člana Gradskog veća zaduženog za društvene delatnosti, pošto je zbog pandemije koronavirusa u toku još uvek vanredna situacija, veoma je važno da se na početku, ali i tokom odvijanja nastave u predstojećoj školskoj godini, poštuju uputstvo organizacije nastave i zaštitne mere za očuvanje zdravlja učenika i nastavnika.

Svi direktori užičkih osnovnih i srednjih škola, kako je istakao Trmčić, pažljivo su razradili uputstva koja su dobijena od Ministarstva prosvete. Časovi će trajati pola sata, a obaveza je da se odeljenja u osnovnim školama podele na pola, odnosno, da u jednoj grupi ne bude više od 15 učenika.Tako će u septembru učenici od prvog do četvrtog razreda biti podeljeni na grupe i svi će ići pre podne u školu. Učenici od petog do osmog razreda za početak će raditi po kombinovanom sistemu. Odeljenja će biti podeljena u dve grupe, pa će u prvoj sedmici školske godine prva grupa u školu ići u ponedeljak, sredu i petak, a druga grupa u četvrtak i utorak. Naredne sedmice grupe će se rotirati. Obaveza je da svaki učenik izmeri temperaturu kod kuće pre nego što krene u školu. Na području grada Užica samo se oko tri do četiri procenta učenika, zavisno od škole, izjasnilo za isključivo praćenje onlajn nastave.

Po rečima Trmčića nije bilo lako organizovati nastavu, ali su direktori sve probleme prevazišli.

-Pravilnik o primeni mera zaštite zdravlja učenika i nastavnika, direktori svih osnovnih i srednjih škola, kao i lokalna samouprava, takođe, su pažljivo analizirali. Sve škole su, kao i ranijih godina, završile generalno čišćenje, a lokalna samouprava je izdvojila dodatna sredstva da se u nedelju i ponedeljak one i dezinfikuju i obezbedila je za sve prosvetne radnike maske kao i 70 procentni alkohol za dezinfekciju prostora četiri puta dnevno, u toku dva velika odmora i posle završene nastave u prvoj i drugoj smeni – istakao je Trmčić i ovom prilikom svim učenicima i nastavnicima čestitao početak školske godine, a naročito je pozdravio prvake i svima poželeo, pre svega, dobro zdravlje.

-Svake godine u osnovnim školama kreću nam i prvaci. To je poseban trenutak kojem se svi zajednički radujemo i koji učenici pamte celog života. Ove godine to će biti malo drugačije i različito, jer će svaka škola prijem prvaka organizovati u skladu sa svojim raspoloživim prostorima – rekao je Trmčić i istakao:

-Važno je da svi budemo strpljivi, da krenemo valjano, da se razumemo, da imamo dobar prag tolerancije kao i tokom proteklih meseci – poručio je Trmčić i pohvalio prosvetne radnike, učenike i roditelje za doprinos koji su dali u vremenu od proglašenja pandemije do završetka školske godine.

Vukadin Simović, direktor Užičke gimnazije, rekao je da će i ova, kao i sve srednje škole u Srbiji početi školsku godinu primenjujući kombinovanu varijantu rada. To znači da će odeljenja biti podeljena na dve grupe pa će jedna grupa u školu ići jedne sedmice, a druga grupa radiće na daljinu od kuće. Naredne sedmice, druga grupa ide u školu, a prva radi od kuće.

Pripremljeni su i planovi rada, pogotovu, u srednjim stručnim školama gde se izvode vežbe i praksa.

-Neće biti kabinetske nastave, odeljenje će biti u istoj učionici, samo će se nastavnici menjati, tako da se smanjuju kontakti. Inače, cilj je da nas što manje dnevno prođe kroz školu, da boravimo u što većim prostorima i da jednostavno smanjimo mogućnost zaraze na nulu. Ako se pridržavamo svih uputstava, da peremo ruke redovno, nosimo masku i održavamo distancu, nadam se da će biti sve kako treba – rekao je Simović i naglasio da je svaka škola razradila detaljan plan održavanja nastave. Na primer, dvočas je predviđen za fizičku kulturu, gde god je moguće, a ti časovi većinom bi bili realizovani na Gradskom stadionu, u objektima JP „Veliki park“ ili u prirodi.