Pocetna Kultura Na svilenoj niti pesme

Na svilenoj niti pesme

708
0
Podelite

Andrija Marković: Malo pre nego što će sunce zaspati, izdavač Narodna biblioteka Užice 2020, štampa Grafičar Užice, likovno-grafička oprema Vladimir Sivcevič Volođa

 Prolazi vreme pa će tiše

                                                                                           Neke stvari da se dese

                                                                                           Proći će i život poput kiše

                                                                                           I sve će usud da odnese…  

U izdanju Narodne biblioteke Užice iz štampe je izašla četvrta knjiga poezije  “Malo pre nego što će sunce zaspati” Andrije Aca Markovića, našeg sugrađanina koga poznajemo i kao  arhitektu, stručnjaka koji znanjem i iskustvom godinama unazad doprinosi ostvarenju niza projekata i u našem gradu.  Književnik Milovan Vitezović kaže da Marković “nije pesnik po profesiji, već po duši i nadahnuću”.

– Novo srpsko pesništvo kliktajima Branka Radičevića “Đačkom rastanku” počelo je u vedroj nostalgiji. U nostalgiji je večni srpski žal za brzo prošlom mladošću. U ovom smislu nostalgija karakteriše i četvrtu pesničku zbirku Andrije Markovića. On sa nostalgijom, i srećan što ih je imao i što ih ima, peva o ljubavima, o prijateljima, o doživljajima, o uspomenama…Peva zdušno, s ljubavlju, iskreno, srdačno, sa prirodnim dostojanstvom. Andrija Marković nije studirao poetiku, već arhitekturu. Dakle on nije pesnik po profesiji, već po duši i nadahnuću. Sam je napisao da je kao pesnik rođen. on ne trpi nadahnuće i ne čeka ga sa strepnjom. Nadahnuće mu dolazi. A kad mu dođe to je već bdenje. O tome svedoči i naslov ove knjige. Kako je pesma “Otisak duše” Andrija Marković  je dušu razastrao u ovoj knjizi i ovde se može razlistavati i napred i nazad. To svima preporučujem dok ga ne poznamo u dušu – reči su iz pera recenzenta Milovana Vitezovića. Autor  je rođen u Kosjeriću 1948. godine, a  pesnik, kao učenik osmog razreda osnovne škole u Kosjeriću  u užičkom listu “Vesti” novembra 1962. godine  sa dve pesme. Srednju tehničku školu, građevinskog smera završio je u Užicu, a studije na Arhitektonsko – urbanističkom fakultetu u Sarajevu. Objaljivao je pesme  u užičkim “Vestima” i “Užičkoj nedelji”. Do sada je objavio knjige pesama: “Daleka neka reka” (1990), Art Užice, “Dno ogledala” (2003) Art plus Užice, “Kad damari zavire u dušu ćire”(2006) sa ilustracijama Jelene Tijanić-Savić, magistra primenjene umetnosti  na temu “Šarganska osmica” Art plus Užice. Pesnik živi i stvara u Užicu.   Svoju novu zbirku pesama posvetio je kumu “da ga se seti i kad ga ne bude bilo”, a svoje dobre komšije, Aco  ne zaboravlja i daruje stihom za dobro jutro i dobar dan, da razvedri  i podseti na sate pre nego što sunce krene na počinak.