Pocetna Društvo Deseta Memorijalna akcija davanja krvi

Deseta Memorijalna akcija davanja krvi

920
0
Podelite

Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi „Prvi partizan“, juče je, 3. septembra, organizovalo desetu Memorijalnu akciju davanja krvi u znak sećanja na tragični događaj, eksploziju u podzemnom pogonu „Prvog partizana“ koji se desio 2009. godine u kojoj je stradalo sedmoro radnika, a povređeno 15. Moto akcije bio je: Dođi i popkloni se senima nastradalih kolega i spasi nečiji život
Bez obzira na izmenjene uslove rada i života koje je nametnula pandemija koronavirusa, u Memorijalnoj akciji krv je dalo oko 50 radnika, bivših radnika, penzionera, ali i građana Užica.

Dragan Spalović, radnik „Prvog partizana“ kaže da redovno učestvuje u Memorijalnoj akciji, ali i mnogim drugim a vrlo često i po pozivu daje krv, jer je retka krvna grupa.

– Samatram da bi svi trebalo nekome da pomognu- kaže ovaj plemeniti čovek koji je do sada krv dao preko 30 puta.

Zorica Pašić je do sada dala 17 puta krv i posebno doživljava Memorijalnu akciju.

-Uvek težim da baš u ovoj akciji dam krv – kaže Zorica.

Osamnaestogodišnji Vladimir Milodanović, budući student Filološkog fakulteta i njegov rođak, vršnjak, Uroš Đurić, obojica iz Užica, sa dedom Mihailom Obradovićem, veteranom u davalaštvu i dugogodišnjim aktivistom Udruženja, rado su se uključili u Memorijalnu akciju.

-Deda je davalac krvi i od malena nam je pričao o tome koliko je humano i dobro dati krv. Čim smo mogli ugledali smo se na njega. Evo, ovo mi je već četvrti put da dajem krv. U „Prvom partizanu“ radi dosta moje familije i zato Memorijalna akcija za mene ima dosta značenja. Uostalom, smatram da je svako davanje krvi pomoć onima kojima je ona najneophodnija, a to je suština – ističe Vladimir.

-Deda je davalac već 30 godina i on je bio moja motivacija da počnem da dajem krv. Inače, u celoj mojoj porodici skoro svi su davaoci, majka, tetka, uskoro će i sestra. Nastaviću da dajem krv koja može da spasi nekoga, a ja ne gubim ništa – kaže Uroš koji je završio Ekonomsku školu, a sada čeka rezultate sa prijemnog ispita za Policijsku akademiju. Uroš je do sada dao dva puta krv.
Inženjer Miroslav Simović od prošle godine obavlja funkciju predsednika Udruženja, jer je Milorad Rogić otišao u zasluženu penziju.

-U svim našim akcijama davanja krvi koje organizujemo, najveći odziv je u Memorijalnoj akciji, koju organizujemo deset godina u znak sećanja na naše kolege koji su poginuli pre 11 godina u objektu. Ponekad je bilo i preko 100 davalaca, ali ove godine na sve naše aktivnosti uticao je COVID- kaže Simović. Po njegovim rečima, Udruženje ima oko 1.100 članova od kojih je oko 800 aktivnih davalaca krvi i svi su radnici „Prvog partizana“ i ističe da je među njima sve više mladih radnika koji njegov rad uspešno održavaju i razvijaju, a ni pandemija ih nije zaustavila.
Dobrovoljni davaoci krvi „Prvog partizana“ godišnje su obezbeđivali kroz svoje, ali i sve druge akcije u kojima su učestvovali, preko 1.000 boca krvi. Ove godine se ne može očekivati da se ta količina na godišnjem nivou dostigne zbog pandemije, ali sigurno, da neće biti ni mnogo manja. Davalaštvo je samo jedna od akvitnosti kojim se Udruženje bavi, jer ono za svoje članove godinama omogućava novčane pozajmice, pruža materijalnu pomoć tokom lečenja ukoliko ono duže traje, snosi troškove rekreativnih odmora za oko 80 članova godišnje, ali ove godine ova aktivnost je izostala, a teško obolelim radnicima pa iako nisu članovi, pomažu bespovratnim sredstvima. Simović podseća da je Udruženje od prošle godine počelo saradnju sa Srpskom kućom na Krfu i učestvovalo u tamošnjoj akciji dobrovoljnog davanja krvi. Pandemija je i ovu saradnju privremeno zaustavila, ali je neće prekinuti, ističe Simović.

Uroš Cerović član je Udruženja već deceniju, a sada je zadužen da vodi dobrovoljno davalaštvo krvi koje je do odlaska u penziju vodio Mihailo Obradović.

-Memorijalna akcija je uvek najmasovnija. Ne znam kako će biti ovog puta, ali mislim da da će se i sada odazvati dosta davalaca. Zadovoljan sa radom našeg Udruženja u koje skoro svakodnevno dođe po novi član-navodi Uroš.

Dr Vera Divac, transfuziolog u Službi za transfuziju u Opštoj bolnici u Užicu, nam je između ostalog rekla:

-Ova Memorijalna akcija je i tradicionalna i vrlo značajna za nas da bismo imali optimalnu rezervu krvi u našoj bolnici za sve pacijente.