Pocetna Društvo Povraćaj i do 70 odsto troškova osiguranja   

Povraćaj i do 70 odsto troškova osiguranja   

4018
0
Podelite

Registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima država vraća deo plaćene premije osiguranja. Regres premije osiguranja poslednje dve godine u Zlatiborskom upravnom okrugu iznosi čak 70 odsto od visine troškova osiguranja. Pravo na regres mogu ostvariti registrovana poljoprivredna gazdinstva. Postupak se pokreće podnošenjem zahteva za ostvarivanje prava na regres Ministarstvu finansija i privrede – Upravi za trezor. Zahtev se podnosi jedanput godišnje za osigurane kulture, odnosno životinje u periodu od 1. jula do 31. novembra tekuće godine.

Poslednjih godina svedoci smo brojnih vremenskih nepogoda koje su napravile velike štete poljoprivrednim gazdinstvima. Nažalost, klimatski uslovi su se, zbog globalnog zagrevanja, znatno promenili, pa će u budućnosti verovatno biti mnogo više nepredvidivih nepogoda na koje čovek, vrlo često, ne može da utiče. Međutim, ono što svaki poljoprivrednik može i treba da uradi da bi zaštitio svoje useve i životinje jeste da ih – osigura.

Sve je veći broj osiguravajućih kuća nudi osiguranje useva i plodova, kao i životinja. Osim od grada, požara i udara groma, usevi i plodovi se mogu osigurati i od oluje, jesenjeg i prolećnog mraza, poplave, kao i od gubitka količine i kvaliteta.

Visina premije osiguranja zavisi od više činilaca, a neki od njih su: biljna vrsta, lokacija na kojoj se usevi i plodovi nalaze, odabrane vrste rizika za pokriće… Premija osiguranja se plaća na sumu osiguranja , koja se utvrđuje na osnovu očekivanog prinosa po hektaru i jednom kilogramu.

Pre odluke o tome kome poveriti osiguranje potrebno je da se prikupe informacije od više osiguravajućih kuća za ovu vrstu osiguranja kako bi se sagledalo koja od njih zadovoljava tražene uslove.

Pojedine osiguravajuće kuće nude i određene pogodnosti za vlasnike registrovanih poljoprivrednih gazdinstava (sezonsko plaćanje, plaćanje posle prodaje proizvoda i sl.)

Osiguranjem životinja se obezbeđuje finansijska zaštita od različitih vrsta rizika koji su vezani za stočarstvo. Osiguranjem su pokriveni rizici uginuća ili prinudnog klanja kao posledice nesrećnog slučaja ili bolesti životinja. Osiguravajuća društva u svojoj ponudi imaju i dodatna pokrića od različitih vrsta rizika karakterističnih za stočarsku proizvodnju.

Visina premije zavisi od više faktora, kao što su: vrsta životinje, broj osiguranih životinja, uslovi i način uzgoja životinja, ugovorena visina pokrića rizika… Pod vrednošću, ili sumom osiguranja podrazumeva se tržišna vrednost grla u momentu zaključenja ugovora o osiguranju. Mlade životinje se osiguravaju na onu vrednost koju treba da dostignu do kraja trajanja osiguranja.

Plaćanje premije osiguranja useva i plodova, kao i plaćanje premije osiguranja životinja stimuliše se subvencijama koje daje država, tj. Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije. Registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima država vraća deo plaćene premije osiguranja. Regres premije osiguranja poslednje dve godine u Zlatiborskom upravnom okrugu iznosi čak 70 odsto od visine troškova osiguranja. Pravo na regres mogu ostvariti registrovana poljoprivredna gazdinstva. Postupak se pokreće podnošenjem zahteva za ostvarivanje prava na regres Ministarstvu finansija i privrede – Upravi za trezor. Zahtev se podnosi jedanput godišnje za osigurane kulture, odnosno životinje u periodu od 1. jula do 31. novembra tekuće godine.

Bojana Nešić, dipl.. ing. za agroekonomiju