Pocetna Društvo Sigurno može drugačije

Sigurno može drugačije

1020
0
Podelite

Mladalački bes je prirodan i ljudski i u procesu odrastanja i retko koga od nas je zaobišao. Međutim, jutarnje slike koje nas sačekuju svake nedelje na omiljenom šetalištu Užičana retko koga mogu ostaviti ravnodušnim.

Na klupicama dečjeg igrališta na Plaži polomljene daske na tribinama. Oko tridesetak kanti za smeće za jednu noć završi u Đetinji. Stradao  koš, polomljen pleksiglas i izvaljen obruč – šteta oko 30.000 dinara, a prethodni je  zbog istog “kvara” zamenjen samo pre dvadeset dana. I retrovizore vlasnici auta u ulicama na prilazu šetalištu nalaze pored točkova.

I pregršt pikavaca u pesku u kome se narednih dana  igraju deca. Tužna slika u vremenu korone u kome su se žurke  odomaćile na Plaži i održavaju u vremenu zabrana  i ograničenog rada diskoteka i  kafića. Ova druženja odvijaju se gotovo čitavo leto i pre dve sedmice zbog ekscesa i tuče i policija je morala da interveniše. Na Plaži se okupi i oko  dve stotine devojaka i mladića, a manji broj njih do desetak napravi lom, navode naši sagovornici koje zatičemo u šetnji i koji su svedoci nemilih prizora. Poluprazne kante, a smeće svuda razbacano.

Tribine redovno stradaju i nema druženja posle koga nije zamenjena ni jedna daska. Posle subotnjeg druženja ekipe “Velikog parka” zadužene za higijenu nakupile su 17 džakova smeća, limenki, plastičnih i staklenih boca, kesa i drugog otpada. Možda je vreme za zabranu duvana na Plaži, barem na igralištu sa jasno istaknutom tablom o zabrani pušenja na ovom delu gde se igraju deca.  Izgleda da se to do sada nije podrazumevalo ni za pojedine mame i tate koje ostavljaju opuške.  Evo i nekoliko mišljenja o higijeni ovog dela Plaže i vidovima ponašanja koja nažalost postaju deo svakodnevice i komunalne skužbe moraju se uključiti u rešavanje ovog problema.

Mama Ana Leković sa kćerkom Sofijom

Iskreno da vam kažem samo mi smetaju po svuda razbacani pikavci. Ili, treba zabraniti boravak na igralištu sa cigaretom, ili staviti kante za pikavce. Komunalna policija treba da reaguje ukoliko primeti da neko puši na igralištu. Ili jednostavno da se zabrani pušenje u parku na plaži. Mala deca koja pužu ili se igraju stavljaju pikavce u usta, roditelji brane, a neretko i oni sami su pušači. Baš mnogo ima pikavaca, smeće se uklanja, ali pun je pesak pikavaca. Mislim  da treba staviti tablu zabranjeno pušenje na igralištu.

Nenad Jelić

Šetao sam plažom prošle nedelje oko podneva i video tužan prizor. Pregršt konzervi od piva na igralištu, plastičnih boca, flaša, svega i svačega. Ovakva ponašanja su posledica dešavanja od devedesetih pa naovamo. Mladi vide šta se radi u državi i nije da sve to dolazi od kuće, jer u svojim kućama to ne rade. Jednostavno društvo je takvo, takva nam je situacija, ekonomska, politička, sve se to skupilo od devedesetih pa naovamo.

Vladimir iz Užica

Samo bih imao primedbu na higijenu zbog dece koja ovde najviše borave. Zašto su pušači toliko nemarni? Bacaju opuške od cigareta svuda, umesto da izgase opušak i bace ga u kantu. Sve polaze od nas samih i naše kulture. Čuo sam da se organizuju i žurke na igralištu. Ali omladina je stiacjem okolnosti nezadovoljna ovim društvom, da li svoj bes iskaljuju na ovaj način, ne znam…Velika je nezaposlenost, mladi završavaju škole, fakultete, nemaju perspektivu… Da li je to njihov bunt prema svemu ili nije, ne znam. Sećam se sebe pre dobijanja posla. Do tada sam išao u disko klub, a posle toga imao sam obavezu ujutro da idem na posao..Tako i mladi imali bi obavezu ujutro da ustanu i ne bi pravili žurke u parku, već bi legli da spavaju kako bi ujutro ustali na posao i budu odmorni. I na kraju i ja sam pušač, ali svaki opušak bacim u kantu.