Pocetna Društvo Nova turistička destinacija

Nova turistička destinacija

889
0
Podelite

Građevinski radovi na izgradnji neolitskog naselja i uspostavljanju Arheološkog parka na otvorenom „StaPARK“ u klisuri Đetinje ulaze u završnu fazu. Ovo svojevrsno gradilište posetila je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević sa saradnicima. Završetak ovih radova se očekuje za mesec dana, a park će intenzivno primati turiste od aprila do oktobra naredne godine

Završetkom projekta „Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja-NeoLIFE“, samim tim i uspostavljanje Arheološkog parka na otvorenom „StaPARK“, dovešće do unapređenja kulturološkog identiteta i baštine dva prekogranična područja Srbije i BiH, ali i nastavka dobre saradnje između Zlatiborskog okruga i Tuzlanskog kantona, odnosno, Užica i Tuzle, istakla je ovom prilikom gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević. Ona je podsetila da je ukupna vrednost ovog projekta oko 600.000 evra od čega Evropska unija finansira oko 450.000 a realizuju ga gradovi Užice i Tuzla, užička Umetnička škola i opština Milići. Ceo posao trebalo je da bude završen krajem aprila, ali zbog aktuelne epidemiološke situacije rokovi su produženi, pa se završetak radova očekuje za oko mesec dana.

– Ovo je potpuno nova turistička destinacija koja će posetiocima sem zabavnog dela i ove prirodne lepote ponuditi i niz edukativnih radionica – istakla je gradonačelnica Jelena Raković Radivojević.

Snežana Milisavljević, menadžer projekta, navela je da je na realizaciji projekta bilo izazova ali su oni prevaziđeni.

-Uvereni smo da će zajedno sa ostalim atrakcijama u klisuri Đetinje ovo biti još jedan razlog zbog čega će turisti posetiti Užice. Ne znamo koliko ćemo zbog epidemiloške situacije ove godine moći da primimo posetilaca, ali smo uvereni da će grad Užice, RRA „Zlatibor“, Umetnička škola i svi partneri na ovoj i sličnim inicijativama u klisuri Đetinje, potpuno spreno dočekati april naredne godine i kako je planirano, do oktobra primati posetioce u Arheološki park – istakla je Snežana Milisavljević i podsetila da su neolitsko naselje gradili majstori iz Zlakuse i Ravni prirodnim materijalima sa područja Zlatiborskog okruga.

Od samog početka sve je rađeno uz konsultacije sa stručnjacima sa katedre za arheologiju Filozofskog fakulteta, Arheološkog instituta, sa jednom od najeminentnijih arhitekata za izgradnju kuća od blata Draganom Kojičić koja sada rukovodi završnim obradama, a pomažu joj još dve koleginice, ali i svom drugom potrebnom stručnom javnošću u Srbiji. Neolitsko naselje povezano je sa Evropskom mrežom arheoloških pakrova na otvorenom.

-Ovde je stvorena platforma za međunarodnu saradnju i kampove. Nadamo se da će ljudi iz cele Evrope dolaziti ovde, mladi arheolozi i oni koji to nisu-istakla je Snežana Milisavljević.

U naselju upravo nastaje i prva peć iz neolita, sa odeljkom za skladištenje i stočićima koji su se nalazili u vinčanskim kućama a koju sa saradnicima gradi arheolog Ana Đuričić.

Trenutno je u radove postavljanja završnog maltera od gline, peska, slame i pleve, kao deo stručne prakse, uključeno 13 učenika užičke Umetničke škole koji su na smeru konzervacije i grnčarije.

Projekat “Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE” sufinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru finansijskog Instrumenta pretpristupne pomodi (IPA II). Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).