Pocetna Društvo Igralište na Megdanu po želji građana

Igralište na Megdanu po želji građana

1360
0
Podelite

Mališani iz vrtića svojom igrom otvarili su igralište na Megdanu. Prostor je uređen po želji građana koji su svojim glasovima odlučili u okviru projekta “Udružimo se”.

-Sviđa mi se igralište, a najviše ljuljaška. Dolaziću ovde da se igram jer je ovde mnogo lepo, a volela bih da ima ovakvo igralište i u Velikom parku-rekla je Ivona.

Lena kaže da se i njoj sviđa ovde igra sa drugarima.Samo ljuljaške imaju iste u vrtiću, ali ostalo nema.Najviše mi se sviđa ono okruglo da se vrtim i tobogan.

Lazaru se najviše sviđaju ljuljaške i tobogan i kaže da će često dolaziti ovde. Živim u Šarganskoj i tamo nemam igralište.

-Izgradnja igrališta je rezultat potrebe sugrađana da preurede ovaj prostor i da ga prilagode našoj deci. Prostor je upotpunjen mobilijarom i nadam se da će ga deca maksimalno koristiti, ali i da će ga istovremeno čuvati jer su njihove mame i tate učestvovale u izgradnji ovog igrališta-rekla je dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica.

Za ovaj projekat Grad Užice dobio je nagradu od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Stalne konferencije gradova i opština i Vlade Švajcarske u iznosu od 2,3 miliona dinara koja je iskorišćena za izgradnju igrališta uz učešće grada, tako da je ukupna vrednost projekta oko pet miliona dinara.

Oko 3700 sugrađana svojim glasovima onlajn izjasnilo se da podržavaju projekat igrališta na Megdanu kao i projekat delimične rekostrukcije Malog parka gde se radovi privode kraju.

-Doneli smo sve potrebne odluke i ulazimo u realizaciju novih 18 projekata kroz koncept užički Program lokalnog partnerstva “Udružimo se”. U finansijskom i građevinskom smislu nisu to veliki projekti, ali je važno da su oni pre svega želja sugrađana da u neposrednom okruženju realizuju projekte koji su njima značajni i koji se finansiraju iz sredstava poreza na imovinu-objasnio je Miodrag Petković, član Gradskog veća za budžet i finansije.

Za 18 projekata planirano je 13 miliona dinara od kojih je 10 miliona iz gradskog budžeta a ostatak iz programa koji finansira Švajcarska vlada. I druge lokalne samouprave preuzeće ovaj model kao primer dobre prakse i na sličan način će raditi u svojim sredinama.

Za dve godine u Užicu će biti realizovano oko 30 malih projekata.