Pocetna Društvo Užice okom umetnika

Užice okom umetnika

1581
0
Podelite

„Užice okom umetnika“ naziv je promotivnog spota Turističke organizacije Užice koji je premijerno prikazan u utorak, 22. septembra u Mokroj Gori u Muzejsko- turističkom komleksu „Šarganska osmica“. Ovom događaju, uz poštovanje svih mera
zaštite od širenja virusa korona, osim medija, prisustvovali su turistički poslenici i predstavnici grada Užica.

-Užice je prepoznat kao grad umetnosti, kao neko ko širokog srca prima svakog gosta i koji kada odu ponesu delić atmosfere i svih prirodnih lepota u svom srcu – rekla je između ostalog, ovom prilikom Danijela Đorđević Arsić, direktorka TO Užice, navodeći da će spot biti okosnica digitalnog marketinga i dostupan na  drštvenim mrežama, YouTube, medijima.

Promotivni spot rađen je po scenariju i u režiji glumca užičkog Narodnog pozorišta Vahidina Prelića, a u produkciji užičke produkcijske kuće „Inat“. U autorskoj ekipi su bili i užički umetnici, Sofija Bunardžić, Marijana Ćurčić, Aleksandar Dimitrijević i Branko Kujundžić. Rad na realizaciji ove ideje počela je pred kraj prošle godine i niko nije ni sanjao da će nešto moći sve da iskomlikuje, kako je to uradila kovid pandemija, pa je spot konačno završen tek krajem jula ove godine.

-Osnovna ideja bila mi je da turistima, stranim i domaćim, približim Užice iznutra, da osete grad onako kako smo ga i mi umetnici osetili – kaže Vahidin Prelić navodeći da su snimljene brojne turističke lokacije na području samog grada, ali i van njega.

Nada Jovičić, članica Gradskog veća zadužena za ekologiju i turizam, podsetila je i ukazala na značajne ekološke, istorijske i turističke lokacije na području grada Užica, poput Potpećke pećine, hidrocentrale „Pod gradom“, ali i neolitskog naselje StaPark čija se izgradnja privodi kraju, Starog grada. Ona je istakla da će se Grad Užice u narednom periodu potruditi da nastavi dalja ulaganja u turizam koji kao privredna delatnost predstavlja jedan od strateških pravaca njegovog razvoja.

Domaćin promocije bio je Muzejsko turistički komleks „Šarganska osmica“ u okviru koje je najatraktivnija turističko-muzejska železnicau Evropi među prugama uskog koloseka, remek delo svetskog industrijskog nasleđa. Smeštajni kapaciteti komleksa su
50 soba, a raspolaže i sa dva restorana.

Od sredine marta pa do 11. maja, MTK „Šarganska osmica“ nije radila, ali od kada je otvorila vrata za turiste radi u skladu sa preporukama Kriznog štaba Vlade Srbije koje se odnose na zaštitu od širenja epidemije kako bi svaki gost bio siguran i bezbedan, kaže Nebojša Mladenović, glavni koordinator za turizam i ugostiteljstvo u komleksu.

Po njegovim rečima, zadovoljni su posetom turista u protekih nekoliko meseci. Popunjenost smeštajnih kapaciteta u junu i julu bila je do desetak odsto manja u odnosu na iste mesece prošle godine, ali je zato u avgustu popunjenost za nekoliko procenata čak bila i veća nego u istom periodu lane. Nagoveštaji govore da će septembar biti na prošlogodišnjem nivou. Posebno raduje, kako ističe Mladenović, što su to domaći gosti kojih je prethodnih godina bilo svega do 20 odsto u odnosu na strance. -Ove godine bili su samo naši turisti, a najviše nas raduje da su ljudi shvatili da i naša zemlja ima šta da ponudi i da treba doživeti čar posebno ove naše, zapadne Srbije koja ima za svakoga po nešto – ističe Mladenović.

Popularni Ćira je u prethodnih nekoliko meseci saobraćao šarganskom osmicom dve do tri vožnje dnevno u skladu sa preporukama, samim tim i uz ograničenje broja putnika. Bilo je, mada retko, i vanrednih polazaka. Zbog pandemija, nije bilo vožnji do Višegrada. Sada voz saobraća dva puta dnevno i tako će biti sve do 10. oktobra do kada traje letnja sezona.

-Ukoliko bude lepo vreme, sezonu ćemo produžiti. Inače, planiramo da kada epidemiološka situacija dozvoli, voz saobraća konstantno cele godine, bez prekida, bar da imamo po jedan polazak dnevno– navodi Mladenović.

Od kada je Mećavnik u Drvengradu ove godine otvorio za turiste smeštajne kapacitete, pa do danas, ostvareni broj noćenja je na prošlogodišnjem nivou u istim mesecima, čak je zabeležen rast u avgustu.

Bojana Tošić, koja je zadužena za prodaju smeštajnih kapaciteta, podseća da je Mećavnik bio zatvoren za goste od 17. marta do 15. maja. Tada je ponovo oživeo, doduše, izostali su festivali zbog pandemije.

-Bez obzira što jedan period nismo radili, mi smo do sada ostvarili veći broj noćenja nego u istom periodu prošle godine. I sada smo popunjeni iako je vansezona. Uglavnom su nam bili i jesu domaći gosti i očekujemo da će nam se ponovo vratiti, jer su upoznali nešto što do sada nisu. Korona ih je naterala da upoznaju Srbiju – kaže Bojana i ističe da će se u narednom periodu intenzivno raditi na pripremama za zimsku sezonu na Iveru koji poseduje potencijal da se nađe među najboljim skijalištima u Srbiji.

-Ove godine letnja sezona nam je trajala samo par meseci, a ne znamo šta nas očekuje do kraja godine. Po svim statistikama ostvarenja su nam na oko 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu- kaže Danijela Đorđević Arsić.

Da li će biti završena pruga do Kremana?

Nebojša Mladenović rekao nam je da je pruga uskog koloseka od Šargan Vitasa do Kremana obnovljena u dužini od oko pet kilometara i da je ostalo još da se uradi 390 metara do stare železničke stanice u Kremnima. Ova rekonstrukcija je počela pre
nekoliko godina i 2014. Železnice Srbije bile su izdvojile sredstva za završetak radova. Međutim, kako kaže Mladenović, te godine su se desile velike poplave i sredstva su otišla tamo gde je bilo najpotrebnije, kao što je saniranje barske pruge koja je bila oštećena, a onda su došle i godine unutrašnje reorganizacije u samom preduzeću.

-Nadam se da ćemo u narednom periodu uraditi i ovih preostalih 390 metara što će mnogo značiti za turizam. Na primer, ove godine se desilo da je seoski turizam bio u ekspanziji i gosti, koje nismo mogli da smestimo kod nas u komleksu ili na Mećavniku
jer nije bilo slobodnih mesta, odsedali su u Kremnima- navodi Mladenović.