Pocetna Društvo Troškovi prerade poskupeli vodu

Troškovi prerade poskupeli vodu

914
0
Podelite

Razlozi povećanja cena vode i kanalizacije u Užicu od 18 odsto su povećani troškovi prerade vode i efekti koji se očekuju  od veće cene kako bi se sredstva uložila u zamenu dotrajale vodovodne mreže i sprečili gubici i kvarovi, objašnjenje je gradskog rukovodstva Užica.

Gradski većnik za javna preduzeća Ivan Stanisavljević rekao je da je gradsko rukovodstvo prihvatilo povećanje cene vode na predlog Nadzornog odbora JKP “Vodovod”zbog znatno povećanih troškova  prerade vode u novoj Fabrici vode.

Drugi razlog je finansijski efekat koji se očekuje od povećanja cene vode kako bi sredstva bila uložena u zamenu dotrajale vodovodne mreže što će dovesti do ušteda i sprečavanja kvarova.

Gradski većnik je podsetio da je ranije Gradska skupština Užica usvojila finansijski plan poslovanja “Vodovoda” koji je predviđao povećanje cene vode za 15 odsto što se nije dogodilo zbog pandemije izazvane koronavirusom i podsetio na smanjenje cene vode za privredu 2016. godine za 25 odsto, dok cena za domaćinstva nije povećavana od 2013. godine.

-Povećanje cene od 18 odsto možda deluje da je veliko, ali je neko rešenje između dobrobiti sugrađana i JKP “Vodovod” – naveo je on uz podatak da je na nivou potrošwe prosečnog domaćinstva povećanje 150 dinara  i dodao da smatra da pored efekata sa povećanjem cene neće biti veliki udar na budžete sugrađana. On je dodao da za čišćenje peščanih filtera u proseku treba  250 kubika i 150 kubika vode za čišćenje filtera sa aktivnim ugljem kojih ukupno ima osam što govori o uvećanju troškova prerade.

Direktor “Vodovoda” Duško Ljujić kaže da cena vode pre poskupljenja nije Vodovodu ostavljala mogućnost da može bilo šta ozbiljnije da radi na rekonstrukciji i obnovi vodovodne i kanalizacione infrastrukture.

-Gledali smo da povećanje vode ne bude veliki udar na kućni budžet. Domaćistvo u Užicu u proseku troši 14 kubika vode i povećanje je 150 dinara po mesečnom računu. Smatramo da to nije veliki izdatak, a za JKP “Vodovod” će značiti dodatnih 30 miliona dinara koje ćemo moći da uložimo u infrastrukturu i obnavljanje vodovodnih i kanalizacionih linija – rekao je Ljujić.  On je dodao da je sa novom cenom prosečan račun u Užicu 1140 dinara, Čačku 1009 dinara, u Beogradu 1232 dinara, Kraljevu 1187 dinara, Kruševcu 1256, a u Loznici koja nema Fabriku vode i samo hloriše vodu 1470 dinara.

-Za samo jedan dinar građani mogu sa česme dobiti 18 litara zdrave pijaće vode – naveo je Ljujić i dodao da će građanima kojima zbog nekog razloga nije redovno očitavan vodomer do 1. oktobra potrošnju platiti po staroj ceni. Dug gradjana za vodu je 120 miliona što je osmomesečna faktura, ili ili 17 miliona mesečno.

Gradjani Užica različito reaguju na poskupljenje vode od žestoke kritike do pravdanja kroz poredjenje sa cenama drugih usluga.

Slavenka Piščević, prosvetni radnik u penziji

Strašno! Vodu plaćam oko 1200 dinara, a sa povećanjem… Sve što se dešava je čista laž. Meni je najteže kad predsednik kaže nikad penzije nisu bile bolje. Jedan posto ti poveća penziju i onda dolazi povećavanje računa. Ja sam prosvetni penzioner, tridesetak i nešto hiljada, nisi stigao ni za kakve povlastice…

Zorica Knežević, zapisničar u sudu

Kvalitet vode je loš. Primećujem kamenac, čekam da se slegne u jutarnjoj čaši vode. Znam da voda treba da bude bez ukusa i mirisa, ali ukus nije kao što bi trebalo da bude. I na sve to poskupljenje…Pa šta reći?  Ne znam šta je sa vodovodnom mrežom, ali mi žene smo veliki potrošači vode i da govorimo o njoj

Dragan Filipović, hemičar

Ako je pola litra piva 50 dinara, a kubik vode isto toliko voda je jeftina. Vodu trošimo nemilice, ja je plaćam hiljadu dinara. Ponavljam mislim da je voda jeftina, a mi nekorektni. Dobiti čistu vodu, znate šta sve to podrazumeva. Mi zagađujemo naše reke, Đetinja je kanalizacija, o čemu pričamo. Mnogo smo se opustili i uništavamo nešto što je Bogom dano.prerada vode sa Vrutaka je skupa, a mi smo ih uništili zagađenjem.

Radivoje Radojičić, valjaoničar iz Koštice 

Moj račun je 3000 dinara, porodično domaćinstvo, u kući nas ima  dosta. Po meni voda nije toliko skupa. Čuo sam za poskupljenje od 18 odsto, ali osnovni problem Užica su dotrajale i stare vodovodne instalacije koje često pucaju i to se dešava i kod nas u Koštici.