Pocetna Ekonomija Kako do izvora finansiranja

Kako do izvora finansiranja

735
0
Podelite

Prvi dan radionice u okviru Projekta – Klaster metalskog sektora Zapadne Srbije na EU tržištu održana je u utorak u Užicu, u prostorijama Regionalnog inovacionog start-ap centra u Krčagovu. Obuka je posvećena podizanju kapaciteta članica Klastera kao i zaposlenih u RRA „Zlatibor“, izvorima finansiranja i internacionalizaciji poslovanja  što će povećati i ojačati sposobnost menadžera i unaprediti efikasnost, kao i  znanja i veštine zaposlenih u kompanijama, članicama Klastera. Drugi dan radionice planiran je za 26. oktobar u istom prostoru.

Ovaj projekat RRA „Zlatibor“, koja je osnivač Klastera metalskog sektora Zapadne Srbije WEST METAL GROUP, realizuje Evropska unija u saradnji sa Vladom Srbije preko programa EU PRO sa ciljem da se poboljša konkurentnost malih i srednjih preduzeća u metalskoj industriji.  Tokom  projekta  biće pružena  direktna podrška za devet kompanija u metaloprerađivačkom sektoru koje su članice Klastera u oblasti standardizacije i promocije na tržištu EU kroz proces primene, sertifikacije i  recertifikacije relevantnih standarda.

Nataša Jovanović iz RRA „Zlatibor“ iz Odeljenja za razvoj privrede, menadžer Klastera i menadžer na projektu, podsetila je da Klaster WEST METAL GROUP postoji od 2014. godine i njegove članice su ne samo mala i srednja preduzeća, „Termorad“, „Inmold“, „Pan Komerc“, „Elektrotermija“ i druge, već i instiucije podrške, tehničke škole u Užicu i Požegi, Mašinski fakultet u Beogradu i Akademija strukovnih studija Zapadna Srbija.

-Firme u Klasteru su prepoznale koliki je značaj udruživanja i zajedničkog nastupanja na međunarodnom tržištu ne samo kroz nastup na sajmovima, već i kroz radionice kao što je ova koje pomažu u kontinuiranom unapređenju znanja zaposlenih. Naše članice su stub na kojem smo gradili i ovaj projekat koji će pomoći, uz vrsnog predavača Snežanu Selaković, da dobiju više informacija o domaćim i međunarodnim izvorima finansiranja-ističe Nataša Jovanović.

Rezultat projekta biće i novorazvijeni alati za direktnu podršku malim i srednjim preduzećima i u privlačenju sredstava i inovativne promocije na međunarodnim sajmovima kroz izgradnju kapaciteta RRA-a „Zlatibor“ za razvoj, promociju i pružanje usluga mentorstva u oblasti pristupa finansijama za mala i srednja preduzeća, razvojem priručnika za inovativne metode promocije na međunarodnim sajmovima i jačanje kapaciteta 20 zaposlenih u malim i srednjim preduzećima u oblasti aktivnosti privlačenja sredstava.

-Rađen je vodič za nastup na međunarodnim sajmovima. To će biti inovativan pristup s obzirom da svi u ovim uslovima koje nam je nametnula pandemija, moramo naučiti da koristimo onlajn tehnologije. A ukoliko bude prilike, planirali smo nastup na međunarodnom sajmu u Hanoveru koji je odložen i planiran je za mart naredne godine. Videćemo kako će se cela situacija razvijati. Sve u svemu, projektom smo zaokružili celokupnu podršku u pojačanju izvoznog potencijala, odnosno, konkurentnost malih i srednjih preduzeća u Klasteru na evropskom tržištu. Naravno, sva znanja koja budemo stekli ponudićemo ih kao uslugu sektoru malih i srednjih preduzeća na celoj teritoriji Zlatiborskog okruga – ističe Nataša Jovanović.

Snežana Milisavljević  iz RRA „Zlatibor“ podseća da ova agencija godinama direktno i indirektno podržava mala i srednja preduzeća kroz projekte.

-Identifikovali smo nedostatak inicijative privatnog sektora, pre svega, poznavanja potencijalnih izvora finansiranja kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou. Shvatili smo da je neophodno da relevantnim predstavnicima koji imaju ozbiljnu funkciju istraživanja i razvoja u svojim firmama predstavimo na koji način mogu da konkurišu za sredstva iz evropskih fondova koji daju velike novce za ove namene– ističe Milisavljević.

Nebojša Bondžulić, predstavnik požeške firme „Pan Komerc“ koja je jedan od osnivača Klastera, kaže da saradnja sa RRA „Zlatibor“ ovom preduzeću mnogo znači. Zahvaljujući Klasteru mogli su da učestvuju na sajmovima u Francuskoj i Nemačkoj, na koje nikada kao pojedinačna firma ne bi uspeli da se pojave i da predstave svoje proizvode na međunarodnom tržištu.

-Sve radionice koje Klaster organizuje, za nas su značajna podrška, jer nas usmeravaju da izađemo iz svakodnevice, proširimo svoje vidike i da na drugačiji način razmišljamo i počnemo da pravimo strategije i planove za budućnost. Zahvaljujući saradnji RRA „Zlatibor“ dosta puta smo išli kroz zajedničke projekte, nabavili dosta opreme, implementirali u nove proizvode, u nove načine pakovanja i isporuke robe, radili na logistici- ističe Nebojša Bondžulić.