Pocetna Društvo Nezavisni sindikat Valjaonice bakra pristupio “Slogi” 

Nezavisni sindikat Valjaonice bakra pristupio “Slogi” 

1248
0
Podelite

U Užicu je održana Izborna skupština Udruženih sindikata Srbije “Sloga” grada Užica  na kojoj su konstituisani sindikalni organi i za predsednika izabran Glišo Vidović,  dugogodišnji  aktivista policijskog sindikata.

Nezavisni sindikat Valjaonice bakra, najstariji nezavisni sindikat sa područja nekadašnje Jugoslavije  sa oko 400 članova kolektivno je pristupio sindikatu “Sloga” što je ozvaničeno potpisivanjem sporazuma na početku Skupštine koja je održana u užičkom Bioskopu.

Predsednik USS “Sloga” Željko Veselinović  rekao je da ovaj sindikat u Užicu postoji godinu u po dana i da je za kratko vreme postao respektabilan sindikat sa 12 sindikalnih organizacija. On je dodao da je za “Slogu” velika čast da jedan sindikat sa takvom tradicijom kakav  je valjaonički pristupi  Udruženim sindikatima Srbije.

-Jedina smo sindikalna organizacija koja ima svakodnevni trend rasta članova i mesečno registrujemo desetak sindikalnih organizacija, bez obzira na trend smanjenja sindikalne organizovanosti i gubitka poverenja radnika u sindikat. Naš osnovni cilj je promena Zakona o radu, vraćanje suda Udruženog rada koji će u roku od šest meseci rešavati radne sporove koji traju pet-deset godina i želimo da radničkoj klasi vratimo dostojanstvo koje je imala za vreme bivše Jugoslavije – rekao je Veselinović govoreći o borbi za dostojanstvo radnika u opljačkanoj državi koja je zemlja stranih tajkuna, sumljivih investitora kojima se daje ogroman novac za otvaranje novih radnih mesta.    Veselinović je rekao da u Srbiju ne dolaze ozbiljne kompanije i založio se za proterivanje kompanija poput “Jure”.

Predsednik užičke “Sloge” Glišo Vidović, je dodao da novinu u Užicu predstavlja to što “Sloga” okuplja i privatan sektor i pojedince koji  nemaju svoje osnovne organizacije tako da direktno mogu biti članovi Gradskog odbora sindikata, recimo ukoliko su u pitanju male radnje, prodavnice…

-Pojedinačno svi oni mogu biti članovi “Sloge” grada Užica. Trudimo se sa našim pravnim timovima da kvalitetno zastupamo naše članove i do sada smo rešili devet radnih sporova, dok je jedan spor na sudu – rekao je Vidović i pored zastupanja radnika za radnička prava najavio niz edukativnih radionica, jer kako je rekao mnogi u Užicu ne znaju šta je pauza za doručak, uručeno rešenje o korišćenju godišnjeg odmora, kako izgleda obračun zarada… Jedan od zadataka “radničke pesnice” jeste da natera poslodavca da poštuje ono što je Zakon radniku zagarantovao i preispita “doživotni minimalac” čije se uvođenje preispituje posle svakih šest meseci posle uvođenja zbog poremećaja poslovanja.

Predsednik Nezavisnog sindikata Valjaonice bakra David Ljubičić rekao je da je ovaj sindikat u “Slogi” prepoznao “borca za radnička prava” i da mu je zbog toga pristupio dajući mu na ovaj način punu podršku.