Pocetna Društvo Apel Užičanima i pooštrena kontrola zbog koronavirusa

Apel Užičanima i pooštrena kontrola zbog koronavirusa

1511
0
Podelite

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević uputila je još jedan apel građanima da poštuju mere i preporuke u sprečavanju širenja koronavirusa. Gradski štab za vanredne situacije će na dnevnom nivou pratiti epidemiološku situaciju i donositi preporuke i mere u skladu sa uredbom Vlade Srbije.

Gradski štab za vanredne situacije konstatovao je da trenutno relativno mali broj je zaraženih pacijenata sa virusom Covid-19 u Užicu.

-Prateći istovremeno razvoj epidemije u okruženju za očekivati je da u narednom periodu dođe do ubrzavanja širenja ove zaraze i u našem gradu.Sprovođenje svih protivepidemijskih mera u ovom trenutku je jedini način da sprečimo sve komplikacije Covid-19 i iz tog razloga apelujemo na sve da preduzmu dodatni napor da zaštite pre svega sebe, jer štiteći sebe štitimo i sve naše sugrađane-poručila je gradonačelnica Raković Radivojević.

Ogromna je odgovornost vlasnika trgovinskih,  ugostetiteljskih i svih ostalih u pružanju svojih usluga i zato je potrebno da na maksimalno bezbedan način sprovode sve mere.

-Širenje zaraze je najbrže na mestima gde ima veliki broj ljudi, na proslavama, u kafićima, restoranima,  pa u takvim situacijama moramo preduzeti sve protivepidemijske mere.

Preporuka Gradskog štaba je da se takva rizična mesta izbegavaju, a u situacijama kada je to nemoguće onda na takvom mestu boraviti što kraće sa zaštitnom maskom, poštujući fizičku distancu i održavati higijenu ruku-precizirala je gradonačelnica i dodala da će se u  pooštriti kontrole na sprovođenju mera za suzbijanje Covid-19, a sprovodiće ih državni organi, inspekcija i komunalna policija.

Zoran Militarov, zamenik načelnika Gradskog štaba za vanredne situacije podsetio je na mere iz uredbe Vlade Srbije  i Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

-Mi  za sada u Užicu nemamo potrebu da dodatno ograničavamo radno vreme jer je želja da pokušamo da  održimo normalne uslove. Ali ukoliko se desi da se nešto neplanirano poremeti a to se može desiti jednim neopreznim okupljanjem, jer što se povećava broj obolelih u okruženju, onda je veća verovatnoća da će na tom skupu biti neko lice koje je zaraženo-objasnio je Militarov.

Ako se tako nešto desi pored onog što je propisano uredbom dodatno u okviru nadležnosti Grada Užica preduzimaće se mere koje se pre svega odnose na način obavljanja određenih delatnosti i rada ustanova.

Svi zapisnici sa kontrole upućuju se Republičkoj sanitarnoj inspekciji koja podnosi prekršajne prijave. U kontrole se uključuju i drugi državni organi radi ispravnog obavljanja delatnosti u vreme epidemije.

-Rok za podnošenje određenje prijave je šest meseci i u slučaju kada se prvi put zatekne nezakonitost u radu, nepoštovanje mera najpre se upozorava i evidentira njegovo ponašanje a u slučaju da se ponovi onda se preduzimaju i druge mere-naveo je Militarov.

U proteklom periodu bilo je podnošenja prekršajnih i krivičnih prijava, zatvaranja objekata ali cilj nije izricanje kazne već sprovoženje mera i zaštita zdravlja građana.

Od 1. septembra do 20. oktobra izvršeno je 280 kontrola u Užicu od kojih je u prvom stepenu rizika  bilo 42 kontrole. To znači da se radi o  zapisniku sa elementima za podnošenje prekršajne prijave, a bilo je postupanja i drugih državnih organa.