Pocetna Kultura Tri dana festivala

Tri dana festivala

765
0
Podelite

Ovogodišnji Regionalni književni festival „Na pola puta“u Užicu trebalo je da bude održan u aprilu, ali zbog epidemiološke situacije, počinje danas i trajaće naredna tri dana.

U skladu sa merama zaštite, za vreme održavanja festivala u Užičkoj gimnaziji, predavanjima i večernjim čitanjima može da prisustvuje maksimalno 30 posetilaca. Ostali zainteresovani mogu da prate uživo prenos celog festivalskog programa posredstvom Fejsbuka, Youtube kanala i Instagram stranice. Autorima koji nisu mogli da dođu na festival, večernja čitanja i razgovori organizovani su onlajn. Ovog puta nema ni organizovanog dolaska srednjoškolaca iz BiH i Hrvatske, ali su oni učestvovali u izradi promo materijala sa učenicima Užičke gimnazije.

Festival ”Na pola puta” nastao je 2006. sa idejom da se srednjoškolci upoznaju sa kvalitetnim savremenim književnicima iz Srbije i regiona, ali i kao prilika za đake da razgovaraju o temama, filmovima i knjigama koje ih interesuju, a za koje nema mesta u školskom programu.

Organizatori festivala planirali su da u večernjim čitanjima učestvuju Almir Alić (Sarajevo/Tuzla), Lana Bastašić (Banja Luka/Beograd), Darko Cvijetić (Prijedor), Draško Sikimić (LJubinje), Goran Marković (Beograd), dok će poslednjeg festivalskog dana, nastupiti pesnikinja Radmila Petrović (Beograd/Arilje), Josip Mlakić (Uskopolje) i stalni gost-domaćin Nenad Veličković. Časovi književnosti tokom festivala biće dostupni u prenosu uživo na društvenim mrežama.