Pocetna Kultura 25.JPF u prvoj polovini sledeće godine

25.JPF u prvoj polovini sledeće godine

925
0
Podelite

Jugoslovenski pozorišni festival – Bez prevoda, koji je ovog novembra trebalo da bude održan po 25. put, zbog  aktuelne epidemijske situacije biće održan u prvoj polovini sledeće godine,  kada situacija sa virusom korona bude povoljnija.  To je saopštila predsednica Saveta Jugoslovenskog pozorišnog festivala i gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević.

Ona navodi da je Jugoslovenski pozorišni festival – Bez prevoda, u mnogome doprineo promociji Grada i učinio da i nakon raspada bivše države nastavi svoju misiju negovanja zajedničkog kulturnog nasleđa.

“Zahvaljujući ovom festivalu i pozorištu, koji ove godine obeležavaju dva velika jubileja, Užice je ubeleženo na najvažnijim kulturnim mapama ovih prostora.

Festival osnovan pre četvrt veka doveo je najznačajnije umetnike u naš Grad. Time je doprinosio jačanju kulturnih kapaciteta Užica, ne dopuštajući da se urbani identitet gubi. Podižući kulturne navike stanovništva, svakako je najznačajnija kulturna manifestacija i neprocenjivo blago na koje je ovaj Grad ponosan.

Ove godine svi smo sa velikom željom i zebnjom očekivali njegovo 25. jubilarno izdanje, selektori su pažljivo napravili i ove godine odgovornu i promišljenu selekciju, sve je bilo spremno ali sa oprezom i svakodnevnim praćenjem epidemiološke situacije. Želeli smo da verujemo, do poslednjeg trenutka, da će 25. Jugoslovenski pozorišni festival – Bez prevoda biti realizovan u svom redovnom terminu. Odbijali smo da ga organizujemo samo da bi ga realizovali i tako ga učinili dostupnim samo za par desetina građana.

Svi znamo kakvo interesovanje festival izaziva u našem gradu. Svedoci smo sa prethodnih festivala da je interesovanje građana toliko da je pozorišna sala od 680 sedišta mala. Kao odgovorni i svesni situacije u kojoj se nalazimo ne želimo da izlažemo ni građane ni umetnike riziku u trenutku kada broj obolelih od COVIDA– 19 ponovo raste.

Ovom prilikom, obaveštavamo vas da je došlo do odlaganja 25. Jugoslovenskog pozorišnog festivala – Bez prevoda, zbog širenja broja zaraženih virusom COVIDA -19. Na preporuku kriznog štaba i Zavoda za javno zdravlje iz Užica, Festivalski odbor doneo je odluku da se 25. Jugoslovenski pozorišni festival odloži”, navodi se u saopštenju predsednice Saveta feastivala i gradonačelnice Užica.

Ona u saopštenju dodaje da se je uverena da će 26. JPF – Bez prevoda biti održan naredne godine u svom redovnom terminu.