Pocetna Društvo Eko kamp u doba korone

Eko kamp u doba korone

938
0
Podelite

Uprkos svetskoj pandemiji korone virusa u Zlakusi i ove godine nisu odsustvovale već tradicionalne aktivnosti mladih na uređenju životne sredine i podizanju ekološke svesti lokalnog stanovništva, koje traju već deset godina.

U organizaciji Etno udruženja „Zavičaj“ i Etno parka „Terzića avlija“, od 2009. godine u Zlakusi se održava međunarodni eko kamp koji ima za cilj da se ovo selo proglasi prvim ekološkim selom u Srbiji. Ovaj kamp je trebalo da bude jubilarni, deseti po redu ali prisustvo međunarodnih volontera je ove godine bilo nemoguće zbog poznate situacije. Međutim, neformalna grupa mladih pod nazivom „MLADI ZA SELO“ uspela je da održi tradiciju održavanja eko kampova u ovom selu, oslanjajući se na volontere iz Srbije i našeg, užičkog kraja. Održan je mini eko kamp u okviru programa namenjenog za mlade, uz podršku Grada Užica.

-Ove godine, sam eko kamp, shodno situaciji i poštovanju mera kriznog štaba, održan je sa manje učesnika i kraće je trajao, ali je ispunio sve postavljene zadatke: očišćene su plaže na Rzavu u Rogama, jedna manja deponija u Zlakusi kao i spomen park „Vešala“, zatim sakupljeno je smeće oko Potpećke pećine i „rimskog“ mosta na Derventi a posebno bih istakao farbanje ograde mosta na Đetinji, u Zlakusi. Kamp jeste trajao kraće ali zato sam projekat „Decenija eko kampova u Zlakusi“ traje i dalje jer je deo nešto šireg projekta pod nazivom „Zeleni inkubator“ koji realizuje Beogradska otvorena škola (BOŠ), u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije (MIS) i Inženjerima zaštite životne sredine (IZŽS), uz podršku Evropske unije. Tako da nas očekuje još izrada brošure u kojoj će bti predstavljeni rezultati svih deset održanih eko kampova kao i zemlje učesnice a bilo ih je mnogo, negde tridesetak, od Koreje i Japana, pa do Kanade i Meksika. Takođe, u izradi je i video materijal kojim se želi zaokružiti prva decenija eko kampova u Zlakusi, kaže Dušan Drndarević, najmlađi kamp lider u Srbiji i aktivista neformalne grupe „Mladi za selo“.

Dušan dodaje da su ove godine, učesnici bili mladi iz Zlakuse, Potpeća, Gorjani, Sevojna, Užica, Ravni, Rožanstva, Kosjerića ali bilo je i iz drugih delova Srbije: Beograda, Niša… Uprkos koroni, nastavili su, kako je rekao da rade na uređenju sela koje treba da bude domaćin republičkog kola treking lige naredne godine, kada se u selu očekuje veliki broj takmičara. Podsetio je da je upravo zbog korone, krajem marta otkazano prvo kolo ove lige čiji je domaćin trebalo da bude Zlakusa.