Pocetna Ekonomija Poseta kazahstanskih privrednika

Poseta kazahstanskih privrednika

828
0
Podelite

U Regionalnoj privrednoj komori Zlatiborskog upravnog okruga organizovan je poslovni susret užičkih i 18 predstavnika iz 14 kazahstanskih kompanija koje su zainteresovane za uspostavljnje saradnje sa privrednim društvima Zlatiborskog okruga
Boban Perišić, načelnik Zlatiborskog upravnog okruga izrazio je zadovoljstvo posetom kazahstanskih privrednika samo nepuna dva meseca posle dolaska u Užice ambasadora Kazahstana u Beogradu. To je, po rečima Perišića, znak da je privreda Užica i Zlatiborskog okruga prepoznata kao mogućnost za ostvarenje značajne ekonomske saradnje na obostrano zadovoljstvo dveju privreda.

Po rečima Ane Lapčević, direktorke RPK Zlatiborskog upravnog okruga, u privrednoj delegaciji iz Kazahstana su predstavnici preduzeća koja se bave tekstilnom, metalskom industrijom, proizvodnjom mašina, ali i koja proizvode opremu za moritoring u oblasti zaštite životne sredine što je, po njenim rečima značajno s obzirom na potrebe grada Užica, ali drugih lokalnih samouprava u užičkom regionu za ovakvom vrstom uređaja koje posebno dođu do izražaja naročito u jesen. Po rečima Ane Lapčević, ovo je bila prilika da predstavnici kazahstanskih kompanija budu upoznati sa određenim projektima koji su u toku u užičkom kraju, kao i sa aktivnostima kancelarija za lokalni ekonomski razvoj.
Vođa delegacije i tim lider projekta za razvoj dobavljača u Kazahstanu koji finansira Svetska banka Nenad Božanić, istakao je da će delegacija privrednika malih i srednjih preduzeća koja su među najboljima u Kazahstana boraviti u Srbiji pet dana i posetiti još nekoliko gradova.

-Za njih je Srbija jedno veliko pozitivno otkriće. Kao zemlja, ali pogotovu naša mala i srednja preduzeća, imaju veliku priliku za saradnju sa malim i srednjim preduzećima iz Kazahstana u kojem i privrednici i narod imaju pozitivno mišljenje o Srbiji. Približavajući se njima uspećemo da se približimo novoj lestvici ne samo poslovanja nego i nekim novim životnim lekcijama – istakao je Božanić i izrazio očekivanje da će ova poseta doneti i konkretne rezultate saradnje, odnosno, novi biznis. On je za naredni period najavio niz onlajn sastanaka između srpskih i kazahstanskih privrednika, ali ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, za nepunih mesec dana moglo bi se očekivati da u Srbiju dođe nova delegacija kazahstanskih privrednika.