Pocetna Društvo NS: Tužilaštvo da reaguje i ispita zloupotrebe

NS: Tužilaštvo da reaguje i ispita zloupotrebe

952
0
Podelite

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je tužilaštvo da reaguje i pokrene istragu u protiv bivšeg gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića, funkcionera SNS-a “koji je omogućio povlašćen položaj jednoj kompaniji “Užice gas” nanoseći direktnu štetu gradu Užicu u pogledu nabavke energenata i drugim poslovima u vezi konverzije kotlarnica”.

– Ključna tema jeste po kojoj ceni Užičani plaćaju gas, po kojoj nabavnoj ceni i da li je to u skladu sa zakonom? Grad Užice je dobijao i druge ponude na tenderima za nabavku prirodnog gasa po daleko nižim cenama i po 100.000 evra od “Užice gasa”, ali su odbijane uz obrazloženje da Gradska toplana ima dug prema ovom preduzeću – naveo je Aleksić označavajući ovaj slučaj najvećom korupcionaškom aferom u Srbiji, govoreći ujedno o mrežarini i distribuciji gasa od strane preduzeća koje ima monopol na tržištu.

On je dodao da vlast koja najavljuje borbu protiv kriminala i korupcije treba da krene sa obračunom u sopstvenim redovima optužujući režim je u svakom preduzeću napravio mehanizam za izvlačenje državnih para.

Poverenica Narodne stranke Ivana Parlić rekla je na početku konferencije za štampu da je objavljivanje saopštenja ove stranke o podnošenju krivične prijave protiv Tihomira Petkovića i Miće Mićića naišlo na blokadu u lokalnim medijima i dodala da ne postoji važnija tema za Užičane koja je više od politike, jer se tiče gasifikacije i zagađenog vazduha koji svi udišemo.

Ona je obavestila novinare da je NS došla u posed dokumentacije koja pokazuju kako je u Užicu instaliran mehanizam za pljačku gradjana preko AD Užice gas, preduzeća koje je nastalo 2007. godine. Parlić je podsetila na istorijat gasifikacije od početka gradnje gasovoda Preljina-Užice (kredit, fondovi) i formiranje partnerskog preduzeća Užice -gas i grada Užica, kada se “rađaju pripremne radnje za pljačku gradjana Užica koje su oštetile budžet i Gradsku toplanu”.

– Konverzija svih osam kotlarnica urađena je po istom principu. Na osnovu ponude koja je dobijena od “Srbija gasa” konverzija je uradjena po 12-13 puta višoj ceni – navela je Parlić i govoreći o kotlarnici “Lipa” rekla da je ponuda “Srbija gasa” bila 30.000 evra, a da je indentičnu usluga od strane “Užice gasa” sa PDV-om naplaćena 390.000 evra. Ona je dodala da ovaj iznos Gradska toplana Užice plaća u ratama čime je užička toplana postala dužnik “Užice gasa”.

Takodje je navela da se povodom pripremnih radova za kotlarnicu “Medjaj” koja bi trebalo da se gradi na potezu izmedju autobuske i železničke stanice, svojevremeno oglasio i direktor Toplane Zoran Šibalić na sednici Gradske skupštine u decembru prošle godine i upozorio na radnje koje nanose milionsku štetu gradu.

– Ponuda “Srbija gasa” za konverziju “Medjaja” (priključak) je 22.000 evra, a gradonačelnik je insistirao da bude urađena za neverovatnih 717.000 evra i posle sukoba sa rukovodstvom Toplane cenu “spustio” na 280.000 evra što je trinaest puta skuplje u odnosu na prvobitnu ponudu “Srbija gasa” – navela je poverenica NS pokazujući rešenje kojim gradonačelnik Petković nalaže Toplani da se ovi poslovi nastave sa “Užice gasom”.

Ocenjujući saopštenje bivšeg gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića kao “zamajavanje javnosti” ona je dodala da je jedino u pravu da “konverzija osam kotlarnica nije rađena samo za vreme njegovog mandata za šta je u pravu, već u mandatu četiri gradonačelnika Užica od kojih je u dva mandata on bio gradonačelnik”.

– Nadam se da će istraga biti proširena na sve učesnike i da se ne radi samo o pripadnicima SNS već na sve učesnike bez obzira kojoj stranci pripadaju – dodala je ona.

Advokat Vladimir Gajić, predsednik pravnog saveta NS rekao je da se tužilac iz Užica posle ukazane činjenice da se radi o nosiocu javne funkcije i proučene krivične prijave odlučio da predmet ustupi Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.

-Videćemo šta će od ove krivične prijave u narednom periodu biti od efekta i posledica. Potrebno je neko vreme, da budu saslušani kao gradjani lica koja su navedena u samoj prijavi, izvrše provere, veštačenja i čvrstih dokaza za postupak pred sudom i kredibilnu optužnicu – naveo je Gajić uz napomenu da je za ovo potrebno izvesno vreme i da će strpljivo čekati, ali da je ranije odgovor bio “ne” izražavajući očekivanje da to neće biti slučaj sa tužilaštvom u Kraljevu.