Pocetna Društvo Proglašena vanredna situacija u Prijepolju

Proglašena vanredna situacija u Prijepolju

924
0
Podelite

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Prijepolju, predsednik opštine Vladimir Babić, je na predlog Štaba za vanredne situacije, doneo odluku da se u Prijepolju uvede vanredna situacija, koja podrazumeva preduzimanje posebnih mera za sprečavanje širenja virusa korona.

Epidemiološka situacija na području opštine Prijepolje izuzetno je loša. U poslednjih pet dana urađeno je više od 300 prvih pregleda, kojima je kod 100 pacijenata potvrđeno prisustvo virusa. Među zaraženima, nalazi se i značajan broj zdravstvenih radnika.

Prema rečima zamenika predsednika opštine Esada Hodžića doneta je i odluka da se u Opštoj bolnici i Domu zdravlja poboljša rad kovid ambulanti kroz bolju organizaciju prijema pacijenata i kako bi se pregledi ubrzali.

„Građani će tokom predstojećih hladnijih dana biti bolje zbrinuti u kovid čekaonici koja će biti uspostavljena u okviru Doma zdravlja”, kazao je Hodžić.

On je istakao da je takođe doneta odluka o pojačanom inspekcijskom nadzoru privrednih i ugostiteljskih objekata, javnog prevoza i svih ustanova u opštini Prijepolje.

„Poštujući struku i ceneći ozbiljnost situacije a opet želeći da pomognemo zdravstvenom sistemu koji nije u najzavidnijoj situaciji, jer iz dana u dan imamo povećanje broja zaraženih, takođe veliki je pritisak na kovid bolnicu u Užicu, doneli smo odluku da se radno vreme ugostiteljskih objekata skrati do 21 sat, ali i da se zabrani okupljanje na otvorenom i zatvorenom prostoru veće od onoga što je propisao republuički Кrizni štab”, kazao je Hodžić.

On je apelovao na sve sugrađane da ozbiljno shvate situaciju jer iz dana u dan rapidno raste broj zaraženih, a da svi privredni subjekti organizuju svoju delatnost na način koji obezbeđuje očuvanje zdravlja zaposlenih.

„Na osnovu analize, određeno je 35 subjekata u kojima će se vršiti kontrola, a to su pre svega privredni subjekti sa velikim brojem zaposlenih i oni kojima delatnost ne dozvoljava mogućnost većeg rastojanja”, kazao je zamenik predsednika opštine.

Ono što ohrabruje, kazao je Hodžić, jeste podatak da za sada nema inficirane dece školskog i predškolskog uzrasta.

Olivera Rovčanin, zamenica direktora Doma zdravlja u Prijepolju kazala je da je porast broja obolelih u opštini Prijepolje evidentan.

„Taj porast se odrazio i na broj pregleda u našoj kovid ambulanti pri Domu zdravlja i kreće se i do 70 dnevno, međutim, poslednjih dana nešto manje, negde oko 60, to je negde ukupan broj, dok je prvih javljanja u kovid ambulante u proseku, poslednjih nekoliko dana i kreće se oko 30, 34″, kazala je Rovčanin.

Prema njenim rečima prvi pregledi su jako važni gde pacijenti sa ranim simptomima, odnosno sumnjama na kovod 19 dolaze u kovid ambulante, i to su potencijalni novooboleli.

Dr Rovčanin apeluje na sugrađane za malo strpljenja zbog gužvi ispred kovid ambulanti, jer obrada svakog pacijenta zahteva pregled, laboratorijsku obradu, rendgensko ispitivanje, odnosno snimak pluća, tumačenje tog snimka, PCR test, dakle veći broj procedura kako bi se na kraju došlo do dijagnoze.

„Кada je u pitanju populacija koja se najčešće javlja, od marta meseca je formirana kovid ambulanta za odrasle. Pri Domu zdrvlja je formirana jedinica za decu, po svim epidemiološkim protokolima i tu jedinicu ćemo proglasiti kao kovid, deca se manje javljaju i nemamo tešku kliničku sliku. Što se tiče odraslih, po pričama kolega, uglavnom su to, u ovom talasu radno sposobni stanovnici, ali ima i mlađih”, kazala je dr Rovčanin.

Ona je istakla da je data i podrška iz Zdravstvenog centra Užice ukoliko se ukaže potreba za povećanjem broja medicinskog osoblja

„Ako bude potrebno povući će se lekari sa specijalizacije. Кada smo radili presek nismo imali ni jednog obolelog, da bi sada u ovoj situiaciji već imali obolele zdravsteven radnike. Cela situacija sa našim stanovništvom preliva se i na zdravsveni sistem ove opštine”, zaključila je Dr Rovčanin.