Pocetna Društvo Nastavljeno pošumljavanje u Užicu na 9,22 hektara

Nastavljeno pošumljavanje u Užicu na 9,22 hektara

982
0
Podelite

Grad Užice i Ministarstvo za zaštitu životne sredine nastavljaju sa pošumljavanjem na pet parcela u okviru projekta “Udahnimo život prirodi”. U toku je pošumljavanje na Ljubanjama na oko jedan hektar, a  ukupno će biti pošumljeno 9,22 hektara sa 23 000 sadnica crnog bora  i belog jasena.   Vrednost  radova je oko tri miliona dinara i biće završeni do kraja novembra.

-Pošumljavanje je kroz dva projekta i to za sanaciju degradiranih površina goleti  i na izradi vetrozaštitnih pojaseva. Parcele su u Krčagovu oko nove crkve, na Ljubanjama, dve parcele na potezu između magistrale i pruge, kao i na potezu šetališta na plaži i magistrale gde će biti podignut vetrozaštitni pojas. Za ovu namenu 2,1 milion su sredstva Ministarstva za zaštitu životne sredine a ostatak je Grada Užica-istakao je Ivan Stanisavljević, član Gradskog veća za javna preduzeća.

Crni bor će biti korišćen na Ljubanjama i na dve parcele iznad gradske plaže na lokalitetu Malo Zabučje. Sadnice crnog bora  sa kojima se pošumljava su starosti dve godine i uspevaju na skoro svim lokalitetima.

-Prošle godine pošumljeno je 5,22 hektara i sa ovim aktivnostima smo jedna od retkih lokalnih samouprava, ako ne i jedina koja je toliki zeleni pojas podigla na površinama Grada Užica-dodao je Stanisavljević.

U Krčagovu su u toku pripremni radovi za pošumljavanje, a zatim će biti nastavljeno na Zabučju i plaži a završetak je planiran do kraja novembra.

U narednom periodu nastavlja se pribavljanje novih javnih površina koje mogu da učestvuju na konkursu kako bi se treću godinu nastavila realizacija projekta.