Pocetna Društvo Korona je usporavala radove

Korona je usporavala radove

689
0
Podelite

Građevinska sezona, uprkos epidemiji, prošla je uspešno. Trudili smo se da se na gradilištima na području grada Užica, u dogovoru sa izvođačima radova poštuju sve epidemiološke mere što je na pojedinim lokacijama radove usporavalo, kaže Nikola Maksimović, direktor JP „Užice razvoj“.

Šta je po Vama obeležilo ovogodišnju građevinsku sezonu koja se od početka sprovodi u uslovima koje je nametnula epidemija virusa korona i do kada mislite da će trajati?

-Bez obzira na prisutnost korona virusa, građevinska sezone je od marta tekla uspešno. Trudili smo se da se na gradilištima na području grada Užica, u dogovoru sa izvođačima radova poštuju sve epidemiološke mere što je radove na pojedinim lokacijama usporavalo. Do kada će građevinska sezona trajati, zavisiće od vremenskih uslova, tako da će i asfaltna baza biti u pogonu, jer nas očekuje završetak mnogih poslova, pre svega, parternog uređenja sportske hale u Krčagovu i asfaltiranje određenih putnih pravaca u nekim seoskim mesnim zajednicama koje planiramo da uradimo do kraja godine.

Koji su najznačajniji projekti na kojima ste ove godine radili?

-Među najznačajnijim projektima u ovoj godini bili su završetak izgradnje Regionalnog inovacionog startap centra u Krčagovu od oko 400 kvadrata za koji je JP „Užice razvoj“ uradilo komletnu projektnu dokumentaciju kao i rekonstrukcija komandnog nastavnog centra u okviru istog objekta, u bivšoj kasarni, za budući centar visokog obrazovanja od oko 2553 metara kvadtarnih. RIS HUB UE je useljen i uveliko radi, a upotrebnu dozvolu dobio je i objekat budućeg centra za visoko obrazovanje. Za pomenuti objekat je urađen parter sa pristupnom saobraćajnicom i parkingom. Do kraja godine bi trebalo da bude konačno završena i pre deset godina započeta sportska hala u Krčagovu i da bude u upotrebi od početka naredne godine. JP„Užice razvoj“ je koordinirao završetkom radova. Fasada je završena, a u toku je postavljanje gasnog generatora, parketa, a zatim sledi postavljanje sportske opreme, montiranje stolica na tribinama kao i uređenje partera. U hali će vežbati i naši paraolimpijci. Moram pomenuti da se privode kraju radovi i u sportskoj sali u Sevojnu gde radimo koordinaciju u vezi infrastrukturnih priključaka. Vodili smo i nadzor na izgradnji i II faze – komercijalnog objekta JKP „Bioktoš“ na zelenom pijacu, zatim i na izgradnji njihove nove upravne zgrade na Sarića osoju i tako dalje.

Šta je do sada završeno od radova u putnoj infrastrukturi, gde je „Užice razvoj“ takođe, bilo nadzor ili koordinator?

-Završena je sanacija i rekonstrukcija Karađorđeve ulice u dužini od 1.200 metara čime je na najvećem području MZ Krčagovo zaokruženo rešavanje problema kišne kanalizacije. Tu smo vodili nadzor na asfaltiranju i postavljanju ivičnjaka. Osim Krčagova, veliko gradilište ove godine bila je i Turica gde su završene rekonstrukcije Ulice Dušana Popovića i oko 600 metara ulice Ive Andrića.Ostatak ove ulice biće urađen naredne godine. U toku su i radovi na cevovodu glavnog fekalnog kolektora u dužini od 1.300 metara. Očekujemo da glavni kolektor završimo do kraja godine, a da naredne počnemo izgradnju prepumpne stanice i sekundarne mreže.

Dokle su stigli radovi na izgradnji postrojenja za otpadne vode na Beloj Zemlji?

-Ovo mini postrojenje sa dva kraka Čair 1 i Čair 2 komletno je završeno. Podneli smo zahtev za priključenje objekta na električnu energiju i očekujemo da će se to i deseti u što kraćem roku i da ćemo dobiti upotrebnu dozvolu, a JKP „Vodovod“ će uraditi procenu o broju domaćinstava koja će moći da budu priključena kako bi već početkom naredne godine počelo izdavanja uslova za priključenje. Plan je da radove na rešavanju višedecenijskog problema fekalne kanalizacije na Beloj Zemlji nastavimo i dogodine, pa ćemo preko zime pripremiti projektnu dokumentaciju sa kojom ćemo konkurisati za sredstva za novo postrojenje kojim će biti povezani ne samo domaćinstva već i preduzeća.

Do kada se mogu odvijati radovi na obnavljanju Starog grada?

-U toku su završni radovi na citadeli, kazamatima, zidinama. U neko skorije vreme verovatno ćemo morati da prekinemo radove, odnosno, može se raditi sve dok temperature budu iznad nule. Očekujemo da u narednom periodu, do kraja sezone, bude završena citadela, da bude postavljen krov i urađen veći deo kazamata. Očekujemo da ćemo radove nastaviti i u narednoj godini, a uradićemo i kompletnu projektnu dokumentaciju za izgradnju ulice koja će povezati Stari grad sa Terazijama sa dovođenjem vode i kanalizacije.

Jeste li inače, definisali osnovne aktivnosti u narednoj godini?

-Za narednu godinu spremamo se kao da će biti ekonomski bolja i da će Grad moći da podrži projekte koji će biti sufinansirani od ministarstava. Na osnovu dosadašnjih iskustava, uglavnom znamo šta nas očekuje od konkursa tako da je u toku priprema određene projektne dokumentacije kako bismo bili spremni da konkurišemo za sredstva. Očekujemo da ćemo nastaviti i saradnju sa „Putevima Srbije“ od kojih ove godine zbog koronavirusa nismo imali podršku kao što je to bilo ranije. Ima dosta projekata koje želimo dogodine da realizujemo, između ostalih i razrađivanje javnih površina i prostora za parkiranje i garaže, u toku je izrada projektne dokumentacije energetske efikasnosti za Muzičku školu, OŠ „Prva osnovna škola kralja Petra II“ i Saobraćajnu školu. Nadzor smo u projektu čija je realizacija započela – izgradnja gasnog generatora za potrebe Doma zdravlja. Ovih dana se očekuje tender za izvođača radova. JP „Užice razvoj“ zajedno sa Gradom radiće i na koordinaciji velikog projekta rekonstrukcije Zdravstvenog centra. Pri kraju je završetak Generalnog projekta sa Studijom opravdanosti tako da ćemo uskoro imati tačnu informaciju u kom pravcu će ići rekonstrukcija sa izgradnjom polikliničkog dela. Spremna je i projektna dokumentacija za natkrivanje zelenog pijaca. Ovo je samo deo planova za narednu godinu.