Pocetna Društvo Tri mosta na tromeđi

Tri mosta na tromeđi

1254
0
Podelite

Predstavnici Udruženja izvor energije“Vrelo” LJubanje -Užice sa Mesnom zajednicom Ljubanje podneli su zahtev rukovodstvu grada da se most na lokaciji Derventa zaštiti od potencijalnog urušavanja odnosno da se spreči prelaz preko Rimskog mosta. Nalazi se jugoistočno od grada i udaljen je oko devet kilometara, na tromeđi Ljubanja, Gajeva i Krvavaca.

-Most je star, ima istorijsku vrednost a meštani ga zovu Rimski dok struka kaže da je turski most. Most je napukao preko sredine i potrebno je da se zaštiti odnosno spreči prelaz kamiona, traktora i drugih vozila. Predstavnici Grada su nam na osnovu tog zahteva izašli u susret i napravili su prelaz gde je zacevljen potok preko Dervente, tako da je most sada zaštićen od prelaza vozila- rekao je Miroljub Stanojević, predsednik Udruženja “Vrelo” .

Obratili su se ambasadama Turske i Italije, Narodnom muzeju Užice, Zavodu za zaštitu spomenika kulture Kraljevo i Gradu da pomognu Udruženju u zaštiti mosta, ali i da se tačno utvrdi kom istorijskom periodu pripada.

Projekat novog mosta nalazi se u Opštini Sevojno, za sada je urađen prelaz, dok se ne obezbede sredstva po projektnoj dokumentaciji, navodi naš sagovornik.

Pored mosta očišćen je čitav kompleks, iskrčeno rastinje i na velikoj steni postavljena je metalna šasija za prelaz, a po zaštitniku tog mesta Borisavu Mitroviću zvaće se Bubin most. Na tom potezu su dakle tri mosta i to stari ili Rimski most, drugi je prelaz za vozila, a treći na steni i služiće za fotografisanje.
Stanojević navodi da u tom okruženju je i pećina u Gajevima, a Sreten Petaković je dozvolio da može da se vrši čišćenje pećine, kao i da se na placu postavi Bubin most.

Sve to može doprineti razvoju turističkih potencijala, a tu je i izletište u koje već godinama ulaže Vladan Ćosović. Obeležene su i planinarske staze od Sevojna do Potpeća, a put vodi od Užica prema Drežničkoj gradini.

Udruženje je osnovano pre dve godine sa ciljem zaštite životne sredine i ispitivanjem energetskih izvora za zdravlje, ali i pozitivnih i negativnih izvora zračenja. U Udruženju je oko 70 članova, a među njima ima licenciranih i sa dozvolom Ministarstva zdravlja.

U proteklom periodu imali su niz aktivnosti poput zaštite od seče drveća na Vidinom brdu u Gajevima gde su sačuvali i stogodišnji hrast.

-Ovde postoje veliki potencijali za razvoj turizma od Velikog Zabučja, Vidinog brda, Rimskog mosta, Stene gajevske, Drežničke gradine, reke Rzav i spajanja sa Zlakusom i Potpećkom pećinom – objasnio je Stanojević.

U narednom periodu nastaviće sa planiranim aktivnostima kako bi se i drugi upoznali sa lepotama i značajem tog područja.