Pocetna Ekonomija Poziv gradjanima da daju mišljenje o budžetu za 2021. godinu

Poziv gradjanima da daju mišljenje o budžetu za 2021. godinu

820
0
Podelite

Užička lokalna samouprava pozvala je građane da preko aplikacije “Zajedno do dobrih odluka” koja se nalazi na sajtu Grada dostave svoje sugestije i mišljenja na predloženi budžet za narednu godinu koji iznosi 3.015.000.000 dinara.

– Mislimo da je preloženi budžet dobar i realan i da ćemo sa ovim sredstvima moći da obezbedimo normalno funkcionisanje grada i finansiranje potreba iz njegove nadležnosti – rekao je gradski većnik za budžet i finansije Miodrag Petković povodom početka javne rasprave o važnoj odluci koja će se pred odbornicima naći polovinom decembra.

On je naveo da projekcija budžeta predviđa nastavak izdvajanja od 50 miliona za rekonstrukciju Zdravstvenog centra i Opšte bolnice, a da su za sam projekat predviđena izdvajanje od nekoliko desetina miliona evra od strane Vlada Srbije kao i druga izdvajanja u oblasti javnog zdravlja, gasna kotlarnica za Dom zdravlja, odnosno Centru za majku i dete u Kosovskoj.

– Želimo da nastavimo dalje subvencije u oblasti energetske efkasnosti po čemu Užice prednjači u Srbiji. Iduće kao i ove godine planiramo da uložimo 40 miliona dinara, što je dodatnih 80 miliona dinara na izdvajanja koja su u periodu 2015-2019. iznosila 50 miliona dinara za meru koja značajno doprinosi
smanjenju zagađenja vazduha – naveo je gradski većnik za budžet i finansije.

Petković je naveo da će biti izdvojeno dovoljno novca za Predškolsku ustanovu Užice, njeno širenje i modernizaciju kako bi definitivno za narednih nekoliko godina svako dete imalo mesto u užičkom vrtiću i dovoljno novca za osnovne i sredšnjoškolske ustanove uz podrški Vlade kao i sredstava za ustanove kulture.

Za rešenje problema nedostatka parking mesta kao prioritet predvidjena je gradnja dve fast garaže kod Autobuske stanice i na Medjaju modelom javno-privatnog partnerstva i za ovu namenu izdojeno je 12 miliona dinara kao učešće Grada. Predlog je da se za nekoliko procenata uveća i budžet za poljoprivredu koji je ove godine iznosio 30 miliona dinara.

– Turizam je grana najteže pogodjena pandemijom i opredelili smo značajna sredstva, dalji nastavak rekonstrukcije Starog grada i početne radnje za most koji će povezati ovaj lokalitet sa magistralom – dodaje je Petković koji je naglasio da ovako koncipiran budžet zadržava i omogućava sve projekte razvoja infrastrukture, puteva i ulica, komunalnog opremanja, vodovoda i kanalizacije pre svega u Turici navodeći i gradnju kružnog toka kod Narodnog muzeja.

Povodom počeka javne rasprave i poziv gradjanima da u kovid vremenu elektronski dostave svoje predloge i sugestije Petković je rekao da užička lokalna samouprava očekuje značajnu podršku Vlade Srbije u realizaciji niza projekata.

-Siguran sam da nećemo rešiti sve gradske probleme, ali zajedno možemo doći do dobrih odluka i odrediti prioritete – naveo je na pres konferenciji povodom predloženog gradskog budžeta za narednu godinu većnik Petković.