Pocetna Društvo Branino drvo života

Branino drvo života

644
0
Podelite

Ideja bivših učenika Ekonomske škole da se zauvek sećaju svojih profesora realizovana je u parku ispred škole gde je posađeno drvo „Likvidambar“ u čast profesorke Brane Matić.

-Brana Matić nije bila samo profesorka svojim đacima, bila je mnogo više od toga. Znala je sve da razume, da oprosti, da postidi svojom blagošću i razumevanjem. Zbog svega toga je generacije njenih učenika sa radošću pamte i iskreno žele da u našim školama bude više profesora koji će nas pored obaveznog gradiva učiti da cenimo život i vrednosti. Izdvajala se po mnogo čemu, a ono što je neprocenjivo to je ljubav koju je imala za svakog učenika i želju da svakome da podršku, da prvenstveno bude što bolji čovek. Zato je njeni učenici pamte i poželeli su da na simboličan način podsete na značaj onih koji nas obrazuju, ali i vaspitavaju-rekla je Mirjana Radivojčević, pomoćnik gradonačelnika.

Direktorka Ekonomske škole Užice Milica Prljević istakla je da Ekonomska škola može da se pohvali činjenicom da je Brana Matić, profesorka srpskog jezika i književnosti, prvi profesor koji dobija svoje drvo u našem gradu.

-Škola je uspešna samo onda ako se njeni učenici i posle završetka škole vraćaju njoj i svojim profesorima. Učenici su se setili svoje profesorke Brane Matić, održali javni čas posvećen njoj i osmislili ideju koja predstavlja materijalizaciju ljubavi sađenjem drveta ispred škole. U ime škole zahvaljujem svim bivšim učenicima, kolegama i Gradu Užicu koji su svojim aktivnostima doprineli da realizujemo ovu akciju-rekla je Prljević.

Ksenija Janjušević, profesorka Ekonomske škole u penziji navela je da je radost retka u ovim teškim vremenima, ali i da se radujemo jer materijalizujemo ideju ljubavi učenika prema učitelju i obrnuto.

-Brana je bila koleginica neverovatne energije. Mnogi profesori Ekonomske škole uz nju su pedagoški sazrevali. NJen pedagoški kredo bio je „izvuci maksimum iz učenika, ali ne dozvoli da se i jedna dečija suza prolije zbog tebe“. Nastojala je da uvek sve reši u korist svojih učenika, mnoge je oblačila, hranila, privatno odvodila u svoj dom, delila je i poklanjala svoju ljubav i deleći je sa drugima ljubav se umnožavala. Brana nije radila za prosvetarsku platu, njena plata bili su konkretni uspešni životi njenih učenika. Eto zato je baš drvo za Branu-naglasila je Janjušević.