Pocetna Društvo Slava herojima Kadinjače

Slava herojima Kadinjače

885
0
Podelite

Na Kadinjači je obeležena 79. godišnjica čuvene bitke kada je svojim životima Radnički parizanski bataljon branio slobodu pred naletom daleko brojnijeg i jačeg neprijatelja. Parstos poginulima
služili su sveštenici Užičke crkve posle čega je usledilo polaganje cveća i odavanje pošte herojima Kadinjače.

Na spomen obeležje vence su položile delegacije Vlade Srbije, Vojske Srbije, Grada Užica, Gradske opštine Sevojno, Republičkog odbora SUBNOR-a, Opštine Velika Plana, SUBNOR-a Užice, SUBNOR-a Beograd, SUBNOR-a Sevojno, SUBNOR-a Bajina Bašta,SUBNOR-a Velika Plana, SPS Užice i porodice poginulih.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević rekla je u obraćanju da je “naša dužnost i obaveza da se sećamo i iskazujemo poštovanje žrtvovanju heroja Kadinjače, jer samo tako možemo biti dostojni slobode koja je plaćena ljudskim životima”.

Predsednik SUBNOR-a Srbije general Vidosav Kovačević podsetio je na komemorativnom skupu da SUBNOR sa ponosom čuva kulturu sećanja na slavnu antifašističku prošlost i neće dozvovoliti reviziju istorijske istine o narodno- oslobodilačkoj borbi i njenom antifašističkom karakteru.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić rekao je da će Kadinjača uvek biti simbol prkosa i odlučnosti srpskog naroda da pruži otpor višestruko nadmoćnije neprijatelju u trenutku kada je cela Evropa bila pokorena od strane nacista.

Ove godine obeležavanje značajnog datuma iz naše istorije proteklo je uz prisustvo delegacija koje su položile vence na spomenik i bez okupljanja gradjana kakvo je uobičajeno za ovu priliku zbog epidemije koronavirusa. Bitka na Kadinjači 29. novemba 1941. godine označila je kraj Užičke republike.