Pocetna Kultura Objavljen konkurs za nagradu „Milutin Uskoković“

Objavljen konkurs za nagradu „Milutin Uskoković“

1261
0
Podelite

Narodna biblioteka Užice i časopis za književnost, umetnost i kulturu „Međaj“ objavili su po 28. put konkurs za književnu nagradu „Milutin Uskoković“ u ovoj, 2020. godini. Ova nagrada dodeljuje se za najbolju neobjavljenu savremenu pripovetku na
srpskom jeziku.

Zainteresovani autori mogu poslati tekst svoje pripovetke poštom, do 15 kucanih strana srednjeg proreda u tri štampana primerka pod šifrom na adresu Narodne biblioteke najkasnije do 31. decembra ove godine. Rezultati konkursa biće saopšteni do
kraja maja 2021. godine.

Jedan autor može učestvovati sa najviše tri pripovetke. Stručni žiri odabraće najbolje tri pripovetke koje će biti novčano nagrađene, a deset najboljih, biće objavljeno u posebnom dodatku časopisa „Međaj“ koji se štampa krajem godine. Rukopisi se ne vraćaju, a autori svojim učešćem pristaju na štampanje pripovedaka koje budu izabrane među deset najboljih.

Književna nagrada „Milutin Uskoković“ ustanovljena je 1993. godine odlukom redakcije časopisa „Međaj“ i tadašnje Kulturno-prosvetne zajednice u Užicu, a od 2003. godine, nagradu dodeljuje užička Narodna biblioteka.

Do sada su na konkurs pristizale pripovetke ne samo od autora iz Srbije već i sa područja bivših jugoslovenskih republika, ali i iz dijaspore. U stručnom žiriju su bili višestruko nagrađivani pisci i kritičari iz užičkog kraja, poput Milenka Pajića, Dragana Jovanovića Danilova, ali i veliki autoriteti savremene srpske književnosti kao što je David Albahari, Marko Nedić, Gojko Božović, Aleksandar Jovanović i drugi. Među nagrađenim i pohvaljenim autorima nalaze se mnoga značajna imena domaće književnosti: Vladan Matijević, Ljubica Arsić, Petar Arbutina, Sreten Ugričić i drugi.