Pocetna Društvo Uzrok eksplozije još uvek nepoznat

Uzrok eksplozije još uvek nepoznat

897
0
Podelite

Gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević, obišla je radove na saniranju posledica eksplozije i požara u zgradi koja se desila u subotu i razgovarala sa stanarima. Uzrok eksplozije još uvek je nepoznat, stabilizuje se snabdevanje gasom u ovom delu Krčagova, u toku je saniranje stanova, a istražni postupak je u toku. Žena koja je zadobila teške telesne povrede, opekotine trećeg stepena, tokom eksplozije, na lečenju je u Beogradu i u stabilnom je stanju.

U subotu, 5. decembra, oko 18 časova dogodila se eksplozija Krčagovu, u Ulici Miloša Obrenovića 3, u stanu na drugom spratu trospratne zgrade, u blizini bivše kasarne. Posle eksplozije izbio je požar koji je zahvatio i druge stanove. Vatrogasci su uz pomoć
stanara brzo reagovali, ugasili vatru i evakuisali stanare.

Četvoro stanara primljeno je u užičku bolnicu, troje su se nagutali velike količine dima i posle ukazane pomoći pušteni su kući dok je žena koja je stanovala u stanu u kojem se dogodila eksplozija zbog teških, opekotina trećeg stepena, prevezena u Beograd
na lečenje i poslednje informacije govore da je njeno zdravstveno stanje stabilno. Prilikom eksplozije pričinjena je ogromna materijalna šteta, stan u kome se desila eksplozija potpuno je uništen, ali su oštećenja, veća ili manja, pretrpeli i ostali stanovi u toj i susednoj zgradi.

Uzrok eksplozije za sada zvanično nije poznat. Nadležni u „Užice gasu“ i JKP „Vodovod“ na terenu su već nekoliko dana i pokušavaju da otkriju problem.

Stanari tvrde da je uzrok eksplozije i požara curenje gasa kroz kanalizaciju, jer su osećali miris u stanovima danima unazad, najviše u kupatilu što su i prijavljivali nadležnim organima. Smatraju da nisu ozbiljno razmatrane njihove prijave i da se eksplozija mogla preduprediti. Zgrada u kojoj se dogodila  eksplozija nije priključena na gasovod, ali je „Užice gas“ odmah posle eksplozije iz predostrožnosti isključio snabdevanje gasom u ovom delu Krčagova. Za pojedine korisnike iznađen je alternativni način grejanja, kao što je kovid bolnica. Već u ponedeljak, najveći broj korisnika gasa, kao i kovid bolnica, vrtići, škola, individulani korisnici, ponovo su dobili gas.

Gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević, obišla je radove na saniranju posledica eksplozije i požara u zgradi i razgovarala sa stanarima zgrade. Rekonstrukciju stanova i cele zgrade počeli su u ponedeljak da rade užička javno komunalna preduzeća. Po njenim rečima, svi stanovi koji su oštećeni biće vraćeni u prvobitno stanje, a troškove će, po rečima gradonačelnice, snositi „Užice gas“. Ona je istakla da je Grad Užice bio uključen od samog trenutka kada se desio nemio događaj i preduzete su sve aktivnosti da se posledice otklone i da se otkrije uzrok na čemu će u narednom periodu raditi istražni organi. Inspektori MUP-a su uradili uviđaj i na tužilaštvu je da dalje sprovede istragu koja će pokazati ko je odgovoran. Žena koja je prilikom eksplozije zadobila teške telesne povrede, opekotine trećeg stepena, na lečenju je u Beogradu i po rečima gradonačelnice u stabilnom je stanju.

-Najvažnije je da povređena žena bude dobro i izađe iz bolnice. Dogovorili smo se da njoj i njenom sinu Grad pomogne u narednom periodu. Drugo, moramo da otkrijemo gde i na
kom mestu curi gas i iz kog razloga smo došli u ovu situaciju. Ovo je velika nesreća ne samo za porodicu te žene nego i za stanare čitave zgrade i za čitavo naselje. Ovo nije smelo da se desi i ne sme se više ponoviti u gradu Užicu. Nijednog trenutka niko od
građana Užica ne sme biti ugrožen. Moramo da vidimo zašto je došlo do ovoga. Time se bave istražni organi i oni će u narednom periodu dati svoje mišljenje – istakla je gradonačelnica i navela da je gradsko rukovodstvo preduzelo sve aktivnosti koje su u
njegovoj nadležnosti.

Kako smo nezvanično saznali, po nalogu užičkog tužilaštva Zavod za javno zdravlje Užice uzeo je uzorke vode iz kanalizacionih cevi koji će biti ispitani u odgovarajućim laboratorijama u zemlji.

Danilo Stanković, predstavnik „Užice gasa“ podsetio je da je gasovod koji ide trotoarom Ulice Miloša Obrenovića, u funkciji je deset godina.

– Zgrade u kojima se desila eksplozija nemaju gas. Policija radi svoj posao, a mi pokušavamo da segmentiramo i utvrdimo gde je problem. Inače, metan je registrovan u ventilaciji i u kanalizaciji. Pokušavamo da otkrijemo odakle je mogao tu da dospe – rekao je Stanković, navodeći da ovakva situacija nije zabeležena do sada niujednoj zgradi, a da su radnici „Užice gasa“ izašla na teren u prošli petak, dan pre eksplozije.