Pocetna Društvo Zdravlje preduslov za sve

Zdravlje preduslov za sve

740
0
Podelite

– Važni, strateški i krupni poslovi su pred nama i do tada moramo biti odgovorni i prema sebi i svom okruženju, jer zdravlje je preduslov za sve – rekla je govoreći o učinku gradske vlasti i planovima za narednu godinu gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Na početku obraćanja Radivojević je istakla važnost očuvanja javnog zdravlja i predočila analizu učinka sto dana gradske vlasti. Ona je istakla ostvarenu saradnju lokalne samouprave sa ustanovama javnog zdravlja i gradskih službi, javnih preduzeća u zajedničkoj borbi protiv kovida. Posebno je naglasila svakodnevnu komunikaciju kada je reč o svim promenama u vezi smeštajnih kapaciteta u užičkoj bolnici, Kovid bolnici, i uslovima koji se obezbeđuju za sve pacijente kojima je potrebno zbrinjavanje. Na početku izlaganja istaknuta je podrška Vlade Srbije i njenih Ministarstava s obzirom na složenost vremena u kome lokalna samouprava mora da obezbedi strateški pristup i finansijsku kontrukciju za funkcionisanje grada.

-Na početku mandata u prvih sto dana rada ostvarili smo jaku vezu sa svim Ministarstvima i republičkim javnim preduzećima i to je dalo rezultat. Ponovo se razgovara o obilaznici oko Užica, Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda i važnim kapitalnim projektima .. Konkretan rezultat naše saradnje u ovom periodu je finansijska podrška u iznosu od 80 miliona dinara koji će biti utrošen za realizaciju već započetih projekata u Gradu, a posledica dobre saradnje je i dobijanje 97 miliona dinara za proširenje tela deponije Duboko od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine – rekla je gradonačelnica Užica. Govoreći o gradskim problemima i planiranim sredstvima za njihovo rešavanje navela je problem aerozagađenja koji se ne rešava “preko noći” i da su napravljeni značajni pomaci s obzirom na konfiguraciju terena i 16.000 ložošta. Za programe energetske efikasnosti za narednu godinu opredeljeno je 5 miliona više, odnosno ukupno 45 miliona dinara. Priključak na gasovodnu mrežu od početka naredne godine biće 60 odsto niži u odnosu na ternutnu cenu, navela je gradonačelnica govoreći o merama energetske afikasnosti i gasifikaciji. Istaknut je i problem parkirališta čije rešavanje čeka i ovu gradsku vlast. Od infrastrukturnih projekata između ostalih navedeni su završetak Sportske hale u Krčagovu i završetak sale u školi “Aleksa Dejović” u Sevojnu. Biće nastavljena gradnja dečjih igrališta, a što se tiče dečjih vrtića ona je podsetila na obećanja da će svako dete u Užicu imati mesto u vrtići. Pored proširenja kapaciteta u “Maslačku” i “Nevenu” najavljen je i projekat gradnje vrtića na Carini sa kapacitetom 120 mesta za mališane. Ovom prilikom istaknuta je i saradnja sa sugrađanima kroz projekat “Udružimo se”. Tokom naredne godine biće nastavljeni radovi na Starom gradu, uređenju Plaže, razvijanju potencijala Staparske banje, a od proleća naredne godine na raspolaganju turistima biće i Neolitsko naselje.

– U ovim teškim vremenima za sve nas solidarnost i humanost nisu nas napustili i na to moramo biti ponosni – rekla je dr Radivojević i podsetila na odluku da sredstva za novogodišnje slavlje i dodatno ukrašavanje Grad usmeri za lečenje bolesne dece. Ona je obećala da će Grad posebnu pažnju i dalje posvećivati socijalno ugroženim sugrađanima i višečlanim porodicama.

Predsednik Gradske skupštine Užica Branislav Mitrović povodom sto dana lokalne vlasti u novom sazivu podsetio je da je održano 5 sednica od avgusta na kojima su razmatrane 94 tačke dnevnog reda. Sednice je pratilo poštovanje epidemijskih mera i velika odgovornost prilikom njihovog održavanja.

– Užička skupština, tradicionalno , visoko parlamentarna, osvešćena je u takvom duhu i nastavlja da radi i u ovom sazivu. Odbornici su iznosili različita mišljenja, stavove, i raspravljali o epidemiološkoj situaciji – rekao je Mitrović navodeći kao bitnu odluku za razvoj Užica koja predstoji i odluku o planskom razvoju grada za period 2021-2027. godinu. I ovom prilikom upućen je poziv građanima da se uključe i tokom naredne godine iznesu svoje sugestije i predloge. Do kraja godine biće održana dva skupštinska zasedanja, a na prvom očekuje se i donošenje budžeta za narednu godinu.

Podrška Vlade Srbije

– Ponovo se razgovara o obilaznici oko Užica, Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda i važnim kapitalnim projektima .. Konkretan rezultat naše saradnje u ovom periodu je finansijska podrška u iznosu od 80 miliona dinara koji će biti utrošen za realizaciju već započetih projekata u Gradu, a posledica dobre saradnje je i dobijanje 97 miliona dinara za proširenje tela deponije Duboko od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine – rekla je gradonačelnica Užica.