Pocetna Društvo I u Kosjeriću sve na jednom šalteru

I u Kosjeriću sve na jednom šalteru

1266
0
Podelite

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović potpisala je sa predsednicima opština Kosjerić, Paraćin i Topola ugovore za uspostavljanje jedinstvenog upravnog mesta.

U pitanju je novi, moderni način funkcionisanja javne uprave koji bi, kako je saopšteno na potpisivanju ugovora, u potpunosti trebalo da počne sa funkcionisanjem najkasnije do septembra sledeće godine.

Ministarka Marija Obradović rekla je da će građani u lokalnim samoupravama u kojima je to uvedeno, imati mogućnost da sve svoje zahteve i prava ostvare na jednom jedinom mestu, na kojem potom dobijaju i rešenje.

“Zapravo to znači da nema ‘šetanja’ od šaltera do šaltera. Kada osoba podnese pisani ili usmeni zahtev, opštinski radnik komunicira u njegovom interesu i za njegov račun nadalje sa drugim organima i službama”, istakla je Obradovićeva i navela da joj je drago da su opštine Paraćin, Kosjerić i Topola prepoznale važnost JUM-a.

Dodale je da su, uz ispunjavanje neophodnih kriterijuma, ove tri opštine ostvarile pravo na dobijanje 20 miliona dinara budžetskih sredstava.

Projekat JUM sprovodi se već tri godine a, kako je saopšteno iz resornog ministarstva, cilj je da ga sve jedinice lokalne samouprave dobiju kako bi što efikasnije pružale svoje usluge građanima.

Do sada je otvoreno 10 JUM-ova dok će do kraja godine, prema rečima Obradovićeve, još četiri opštine, Rača, Stara Pazova, Pirot i Kuršumlija potpisati ugovore o uspostavljanju JUM-a.