Pocetna Društvo Kontrola ispusta brane Vrutci

Kontrola ispusta brane Vrutci

1184
0
Podelite

Na brani su u toku radovi na adaptaciji ispusta i zatvarača kako bi se regulisao garantovani ekološki proticaj vode i energetsko korišćenje. “Maksimalni trenutni protok vode na koji treba dimenzionisati zahvat za potrebe mini hidroelektrane iznosi oko 2 kubna metra u sekundi. Akumulacija je prvenstveno namenjena za vodosnabdevanje građana Užica, navodi se u dokumentaciji o radovima.

Na brani “Vrutci” odvijaju se radovi JP “Srbijavode” na održavanju objekta koji prevashodno služi za zaštitu od poplava, a akumulacija za snabdevanje Užičana vodom za piće.  Za radove na adaptaciji zatvaračnice i ispusta na brani za garantovani ekološki proticaj u cilju energetskog korišćenja sprovedena je javna nabavka i izabrani izvođači radova. Na tender koji je raspisan u junu mesecu javila su se tri ponuđača, a Komisija za javne nabavke u skladu sa podnetom dokumentacijom posao je u avgustu  dodelila konczorcijumu i zajedničkoj ponudi koga čine “Hidro tan” Beograd,  Institut za vodoprivredu “Jaroslav Černi” Beograd i “Vodoprivredno doo Čačak” iz Čačka. Radovi su vredni 42.960.000 sa PDV-om, odnosno 35,8 miliona dinara bez poreza na dodatu vrednost. Ponuđač je od izvođača radova zahtevao rok od šest meseci za završetak radova posle postpisivanja  ugovora 26. avgusta ove godine. Dok traju radovi mini centrala ispod brane Vrutci ne radi i u okviru projektne dokumentacije potrebno je izraditi smernice za njeno priključenje na cevovod ispod brane.

-Granica projekta i izvođenja radova je šaht na levoj obali u kome se nalazi presečni zatvarač i priključak za cevovod do mini hidrolektrane (MHE). Cevovod za MHE od priključka do MHE nije predmet ove tehničke dokumentacije. Mesto priključenja ispusta za energetsko korišćenje vode treba da bude na temeljnom ispustu na koti 575 mnm. Količina koja se zahvata treba da bude u skladu sa studijom Dugoročne sanacije akumulacije „Vrutci“, Plan upravljanja akumulacije „Vrutci“. Maksimalni trenutni protok vode na koji treba dimenzionisati zahvat za potrebe mini hidroelektrane iznosi oko 2 kubna metra u sekundi. Akumulacija je prvenstveno namenjena za vodosnabdevanje građana Užica. Operater u kontrolno komandnom centru treba da ima informacije o trenutnom i kumulativnom protoku kroz zahvata i nivo vode u akumulaciji na osnovu čega donosi odluke o količini vode koja se obezbeđuje za rad MHE. Operator treba da ima mogućnost daljinskog zatvaranja zatvarača u cilju prekida isporuke vode u slučaju zahvatanja u količinama koja odstupaju od usvojenih pravila, kojima bi se ugrozilo vodosnabdevanje. Takođe, za slučaj eventualnog pucanja cevovoda treba predvideti mogućnost zatvaranja zahvata u cilju sprečavanja nekontrolisanog isticanja vode iz akumulacije. Predvideti opremu za pražnjenje cevovoda (za slučaj dužeg perioda mirovanja vode u zimskim uslovima) – navodi naručilac JP “Srbijavode” u dokumentaciji za ovaj posao.