Pocetna Čajetina Škola na Zlatiboru prva u okrugu imaće bazen

Škola na Zlatiboru prva u okrugu imaće bazen

4516
0
Podelite

Osnovna škola „Dimitrije Tucović“ je najveća osnovna škola u čajetinskoj opštini i ove godine pohađa je 686 učenika. Škola ima i dva izdvojena odeljenja u Jablanici i na Zlatiboru.Ova školska godina je, nažalost, počela na sasvim neobičan način zbog koronavirusa. Mlađi razredi su u školi prepodne, veća odeljenja preko 15 učenika su podeljena u grupe, a od 30.novembra stariji razredi su prešli na onlajn nastavu. Za mene, kao dugogodišnjeg organizatora nastave,ovo je bilo jedno novo iskustvo i rekla bih-izazov, oganizovati ovakav vid nastave.Uz pomoć odličnih saradnika, kakve zaista imam, uspeli smo da se na vreme organizujemo, preduzmemo sve neophodne mere po uputstvu Ministarsva prosvete i stvorimo bezbedne uslove za rad. Pored izvođenja nastave i sve druge aktinosti sednice Veća, sastanke, seminare realizujemo onlajn. Mislim da nikakav oblik onlajn nastave ne mogu upotpunosti zameniti živu reč i nastavnika. Na nama, prosvetnim radnicima, velika je odgovornost i obaveza da ne posustanemo u ovim teškim vremenima, već da budemo kao nikad do sada,„najjači vetar“ u leđa učenicima.

Škola na Zlatiboru beleži vredan jubilej.Šta je čini prepoznatljivom i povećeva li se broj učenika?

Nekad je to bila četvororazredna škola koja je počela sa radom davne 1979.godine, dakle, pre četrdesetak godina.Ove školske godine nastavnici iz Izdvojenog odeljenja Zlatibor u otežanim uslovima obeležili su ovaj jubilej. Celokupan program bio je prikazan na sajtu škole. Kako se Zlatibor kao turistički centar širio i razvijao povećavao se broj stalnih žitelja, a samim tim i potreba da se otvori osmorazredna škola.Tadašnji čelnici lokalne zajednice razumeli su potrebe roditelja i 1998. godine proširili su školski objekat sa osam učionica i stvorili uslove za rad osmorazredne škole.Broj učenika u poslednjih desetak godina stagnira, što je uspeh, s obzirom da u drugim školama čak i gradskim sve je manje đaka.

Koje biste najvažnije obrazovne projekte izdvojili koje realizujete?

Aktivni smo na svim poljima, a naša škola od 2013.godine ima status Međunarodne Eko-škole. Što se tiče projekata iz oblasti obrazovanja izdvajam ekološke i to Cirkularna ekonomija, Veliki lov na biljku, koji su stalno aktuelni, a trenutno realizujemo i projekat Obrazovanje za prava deteta u saradnji sa Užičkim centrom za prava deteta.

Šta je posebno važno za učenike?

Naši učenici imaju odlične uslove za rad, jedino imamo problem u izvođenju nastave fizičkog vaspitanja u zimskim uslovima jer nam nedostaje fiskulturna sala u IO na Zlatiboru. Zahvaljujući resursima lokalne sredine ovaj problem se delimično rešava koristeći trim staze u okolini,ski staze pored škole na Torniku, Obudojevici, klizalište … Ovaj predmet je izuzetno značajan za fizički i mentalni razvoj dece, imajući u vidu da nam ubrzana digitalizacija utiče na zdravlje dece u svakom pogledu.Kada smo učenike pitali šta je njima važno oni su sa 99 odsto odgovorili da je to završetak fiskulturne sale.

Koji su infrastrukturni projekti najznačajniji iz proteklog perioda, a šta je sad aktuelno?

U toku školske 2018/19. rekonstruisali smo u potpunosti zgradu matične škole u Čajetini , a sad su u toku radovi na završetku fiskulturne sale u IO Zlatibor za koju su sredstva obezbeđena od Ministarstva i iz budžeta Opštine Čajetini, a radove izvodi užička firma „Elkomont“. Važno je istaći i izgradnju školskog bazena u suterenu fiskulturne sale, a sredstva su obezbeđena donacijom Fondacije „Aćimović“.

Ovim će škola imati odlične uslove za rad, a samim tim biće ujedno i prva škola u Zlatiborskom okrugu čiji će učenici moći da u okviru vannastavnih aktivnosti uče i vežbaju plivanje. U planu je i da se koristi u komercijalne svrhe što će biti od velikog značaja za školu, ali i Opštinu Čajetina zbog sve veće potrebe za sportskim objektima.

Po čemu se izdvaja Vaša škola u odnosu na druge u Zlatiborskom okrugu?

Jedina smo škola čije područno odeljenje broji 290 učenika i radi u dve smene. Nije baš lako organizovati rad u dve smene, na dve destinacije, sa blizu 700 učenika, 85 zaposlenih i biti odgovoran 24 sata dnevno za sve što se dešava u školi i van nje. Zlatibor je specifična sredina koja je puna izazova, a oseća se i uticaj turizma u svakom pogledu, kako finasijskom, tako i kulturološkom na život i rad naših učenika.

Kakvi su planovi za naredni period?

Planiramo da završimo započete radove, a zatim da montažni deo škole koji je star i dotrajao rekonstruišemo, proširimo školski tavanski prostor za tri učionice i organizujemo jednosmenski rad u IO Zlatibor.

U matičnoj školi planiramo da kad se reše imovinsko-pravni odnosi za parcelu na kojoj se nalazi školska kuhinja, postojeći stari objekat srušimo i izgradimo savremenu kuhinju po evropskim standardima. Unapred se radujem svakom uspehu i unapređenju škole i uslova za kvalitetnije obrazovanje, kao i uspehu učenika i nastavnika jer sve to čini zaokruženu sliku jedne dobre škole. Nadam se da ćemo biti uspešni kao i do sada, a da će se naši učenici i dalje lako školovati u školama koje izaberu, zahvaljujući znanjima koja steknu kod nas.