Pocetna Ekonomija Najvažnije – sačuvati stabilnost

Najvažnije – sačuvati stabilnost

1207
0
Podelite

Samo najsnažnija mikro i mala preduzeća mogla su uspešno da se nose sa svim izazovima proteklog vremena. Jedno od takvih je i „Spektar inženjering“ vlasnika Boža Ristanovića iz Užica, diplomiranog inženjera elektrotehnike. Osnovano 1999., u nepovoljnim društveno- političkim prilikama u zemlji, pred bombardovanje, uspešno je prebrodilo prve, ionako za svako preduzeće najosetljivije godine, preživelo je svetsku ekonomsku krizu, a sada, kao i ceo svet, pokušava da savlada sve nedaće koje nameće pandemija izazvana koronavirusom.

-Ni sam ne znam šta nas je održalo. U početku smo možda imali malo bolju organizaciju i veću primenu inovacija i savremenih tehnologija u čemu mi je značilo i iskustvo koje sam stekao u Rusiji, tako da smo se lako izborili sa tadašnjom konkurencijom. Osim toga, u to vreme bio je mnogo uređeniji sistem u našoj branši, u gradnji nije mogao da radi onaj ko nema licence i inženjerski kadar. To nas je spasilo u startu i to je bila srećna okolnost za razvoj firme iako je bilo teško dobiti posao od društvenih preduzeća, a privatnih investicija bilo je vrlo malo. Kada je 2003. ukinut sistem licenci, od tada je sve potpuno drugačije i svi mogu da rade sve. Sada se samo gleda novac, nije važna ni tehnika, ni kadar. Tržište je potpuno liberalizovano, ali se razvija i država i njena ekonomija i ima posla za sve, pa je malo manji pritisak. Dosta je stranih investitora, a mi uglavnom radimo sa njima- kaže Ristanović, objašnjavajući iz čega je crpeo snagu da bi razvio preduzeće i dostigao stabilnost koju želi da održi i dalje da unapređuje.

Ristanović je osnovao „Spektar inženjering“ kao projektni biro u kojem u početku radi sam. Jedan od prvih većih poslova bila je izrada električnih instalacija u komleksu Kraljevi konaci na Zlatiboru i u još nekoliko hotela, a počinje da radi i na održavanju javne rasvete u Užicu što čini i danas. Vrlo brzo, zapošljava pet, šest radnika i počinje da se bavi i obimnijim izvođenjem radova, odnosno, postavljanjem elektro instalacija. Od 2002. prerasta u građevinsko proizvodno preduzeće. Jedno vreme njegovo tržište bila je i Crna Gora, ali, sa stabilizacijom društvenih okolnosti fokusira se samo na tržište Srbije. Tek što se malo odahnulo od velikih turbulencija, svetska ekonomska kriza 2008. donosi nove nevolje.

-Tada je bilo potpuno rasulo, sunovrat. Iz tog perioda ostala su nam velika nenaplaćena potraživanja, mnogi su propali, a našu firmu to je prepolovilo. Sada je drugačije. Poslednjih godina privredni ambijent u Srbiji je dobar. Ključno je da možete da naplatite svoj rad. Sada sve imamo, samo nam fale radnici i ovaj problem, osećaćemo sve više. Naći disciplinovane i edukovane radnike uvek je bilo teško, a sada pogotovu – kaže Ristanović koji u svom preduzeću zapošljava 18 stručanih kadrova, velikih profesionalaca.

Glavni i najbrojniji klijenti „Spektar inženjeringa“ su strani investitori koji su prisutni na domaćem tržištu. Do sada je komletne elektro instalacije radio širom Srbije, u skoro 70 objekata banaka, u velikom broju lokala ali i tržnih centara. Prisutni su i u industrijskim preduzećima, poput „Fijata“, najsvežija je rekonstrukcija postrojenja u Carmeuse Jelen Do. Tržište je trenutno vrlo dinamično, a do posla uglavnom dolaze po pozivu, ističe Ristanović.

Proizvodnju „Spektar inženjeringa“ koja se odvija u pogonu od hiljadu kvadrata na Beloj Zemlji, isključivo čine neserijski, specifični proizvodi elektro opreme, razvodni ormari, konzole, stubovi koji su, pre svega, namenjeni za potrebe firme, ali ih ima i na tržištu.

-Za strane investitore morate da uradite sve kvalitetno i brzo. Dinamika je neopoziva i zato morate imati najbolju organizaciju. Tu nema svaštarenja. Naša proizvodnja služi da proizvedemo samo specifičnu opremu koja se ne proizvodi serijski, tako da ne zavisimo od podizvođača. Suština je da sav potreban materijal dođe na teren i da ne morate na licu mesta da ga dorađujete i prepravljate- objašnjava Ristanović.

Tokom pandemije „Spektar inženjering“ kao i cela svetska i domaća privreda radi ali otežano, prekidaju se tehnološki ciklusi zbog bolesti i izolacije radnika. Pojedini projekti su otkazani, neki pomereni. Ristanović smatra da će zbog toga najmanje 20 odsto biti manja ukupna realizacija „Spektar inženjeringa“ u odnosu na prošlu godinu.

-Pomoć koju je država pružila privredi, mislim da je imala, pre svega, psihološku funkciju, sprečila je paniku i odagnala strah na tržištu. Da nije bilo toga, bili bismo svedoci najgorih posledica – ističe Ristanović koji je koristio deo podrške iz paketa državne pomoći privredi.

Bez obzira na okolnosti i uslove u kojima je radio, „Spektar inženjering“ nije menjao svoje ciljeve od osnivanja.

-Jedino smo se menjali u skladu sa tehnološkim napretkom koji je zaista bio veliki u protekle dve decenije, a u narednom periodu to će biti sve brže. Instalacija ima sve više, sve su komleksnije. Na sreću, u Srbiji ima dobrih firmi koje sve to prate pa mnoge poslove odrađujemo i u partnerstvu sa njima – kaže Ristanović i ističe da je najbitnije da firma i u narednom periodu sačuva stabilnost i da odoli izazovima za koje se i ne zna i ne može predpostaviti odakle sve mogu da se pojave.

-Imati kontinuitet i mogućnost da nešto planirate, sada je velika stvar. Kao nikada pre, pokazuje se koliko je svaka firma deo okruženja i bilo kakav poremećaj u njemu pomera i vas. Zato je veoma važno da imate analitiku koja se bavi tržištem i napretkom tehnologije da biste se prilagodili. Ako malo zakasnite, neko drugi će zauzeti vaše mesto. Mi za sada možemo da pratimo trendove i nikada se nije desilo da nas je neko istisnuo sa tržišta zato što nešto nismo znali ili da smo zaostali u praćenju tehnologije – navodi Ristanović.