Pocetna Čajetina Unapređenje obrazovne prakse

Unapređenje obrazovne prakse

647
0
Podelite

-To je edukativni interaktivni komplet koji sadrži udžbenik, prilagođen radu sa učenicima od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta, kviz sa 100 kviz-kartica za interaktivnu proveru znanja, mapu-poster klimatskih promena, kao i poseban Vodič za predavače, za primenu „Klimatskog paketa“-navodi za „Vesti“ Zorica Milosavljević, predsednica Udruženja „Zlatiborski krug“ iz Čajetine

„Klimatski paket” je nastao u Rusiji 2015. kao deo međunarodnog pilot-projekta Programa Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP. Interdisciplinarni tim ruskih eksperata, uključujući klimatologe, geografe, biologe, ekonomiste, stručnjake za životnu sredinu, dečije pisce, pedagoge i nastavnike, kreirao je originalni paket (http://climate-box.com/), koji je do sada preveden i primenjivan u sedam država istočne Evrope i centralne Azije. Projekat adaptacije „Klimatskog paketa“ za Srbiju odvija se u okviru projekta u oblasti klimatskih promena koji sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz tehničku podršku Programa UN za razvoj i finansijsku podršku Globalnog fonda za zaštitu životne sredine ((GEF)).

-S obzirom na ubrzane klimatske promene na čitavoj planeti, neophodno je da obrazovanje od najranijeg uzrasta bude usmereno na zaštitu životne sredine i održivi razvoj. Ovaj projekat obuhvata i niz treninga za predavače u obrazovnom sistemu, kako bi učesnici razvili veštine prenošenja znanja o klimatskim promenama. Ovde je bitno istaći da je cilj da se teme o klimatskim promenama deci prikažu na nov, zanimljiv i kreativan način, a kroz časove da dominira interdisciplinarni pristup koji omogućava razvoj međupredmetnih kompetencija-ističe Zorica Milosavljević, predsednica Udruženja „Zlatiborski krug“.

Da li su učenici zainteresovani za klimatske promene i kako se realizuje projekat?

Projektom je predviđena i realizovana provera interesovanja učenika kroz organizovanje fokus grupe sa decom različitog uzrasta. Rezultati ovog istraživanja pokazuju veliku zainteresovanost učenika za klimatske promene i učešće u školskim i lokalnim aktivnostima na sprečavanju njihovog negativnog uticaja i zaštitu životne sredine.

Ko je sve uključen i na čemu ste konkretno radili?

U adaptaciju „Klimatskog paketa“ su uključeni stručnjaci iz oblasti zaštite životne sredine,prevodioci,prosvetni radnici, biolozi, pedagozi, profesori jezika, matematike… Vodič za primenu su pripremili pedagozi koji se bave predškolskim, osnovnoškolskim i srednjoškolskim obrazovanjem i vaspitanjem.

Da li je i Srbija obuhvaćena u „Klimatskom paketu“?

Udžbenik i sav materijal u okviru „Klimatskog paketa“ su adaptirani i obogaćeni primerima iz Srbije, tako da se sadržaj maksimalno približi učenicima u Srbiji.

Šta biste posebno izdvojili i šta je po Vama naznačije u ovom projektu, ali i u radu sa učenicima?

„Klimatski paket“ mogu da koriste i roditelji sa svojom decom, kao i oni koji rade sa mladima u okviru ekoloških i drugih udruženja, u cilju podizanja nivoa svesti i znanja o klimatskim promenama i zaštiti životne sredine, i organizovanja društvenih akcija kako bi se šira javnost animirala da u svakodnevnom životu primenjuje mere koje doprinose smanjenju efekata klimatskih promena i održivom razvoju.

Da li je UG „Zlatiborski krug“ jedino udruženje koje realizuje ovaj projekat na nivou Zlatiborskog okruga?

Jeste. Zlatiborski krug nastavlja da bude primer organizacije koja u maloj sredini sprovodi velike projekte i ostvaruje značajne rezultate.

Šta će to značiti za ubuduće u oblasti zaštite životne sredine?

Postojanje jednog ovakvog interaktivnog obrazovnog sredstva na srpskom jeziku je izuzetan korak u napretku zaštite životne sredine i unapređenja obrazovne prakse. S obzirom na to da je ova tema od sve većeg značaja za život na planeti, potrebno je obrazovati mlade da u svakodnevnom životu primenjuju mere i aktivnosti koje doprinose zaštiti životne sredine i sprečavanju negativnih posledica klimatskih promena.