Pocetna Čajetina Trnava na Zlatiboru

Trnava na Zlatiboru

1479
0
Podelite

Za sadašnje i buduće generacije Milosav Obradović i Danilo Stanojević uradili su obimnu monografiju „Trnava na Zlatiboru-prošlost i stanovništvo“. Izdavač je Narodna biblioteka „Ljubiša R.Đenić“ Čajetina.

Podaci o prošlim vremenima, poreklu familija i njihovom doseljavanju na ove prostore, značajni događaji iz društvenog i privrednog života veoma su važno svedočanstvo za čitalačku publiku. Monografija „Trnava na Zlatiboru-prošlost i stanovništvo“ Milosava Obradovića i Danila Stanojevića nastala je kao rezultat višegodišnjih istraživanja arhivske građe iz fondova Arhiva Srbije iz Beograda, Istorijskog arhiva u Užicu, stručnih publikacija i zapisanih sećanja starijih meštana Trnave i obuhvata događaje iz najstarijeg perioda do današnjih dana.

Podsetimo, da su 2014.godine na inicijativu Vladimira Mitrovića, samoukog vajara i slikara počeli rad na monografiji Milosav Obradović, profesor u penziji iz Užica i Danilo Stanojević, publicista zavičajne istoriografije iz Zbojštice. Profesor Obradović je 12 godina pre toga već istraživao i uradio rodoslov Obradovića i Milosavljevića iz Trnave.

U monografiji veći deo teksta posvećen je poreklu i razvoju familija koje su živele i koje danas žive u Trnavi. Najobimniji podaci o familijama dobijeni su pregledom knjiga venčanih, rođenih i umrlih od 1837-2019.godine, stare čajetinske crkve Svetog proroka Ilije, sirogojnske Crkve Svetog Petra i Pavla, matične službe Opštine Čajetina(u užičkom Istorijskom arhivu) i matičnoj službi u Opštini Čajetina.

Trnava se nalazi na Zlatiboru, u istočnom delu opštine Čajetina i udaljena je od Užica 28 kilometara. Od davnina se deli na zaseoke Obradovića, Tošića, Jankovića, Ilića, Dedovića i Golouša. Autori detaljno navode prirodne odlike, šta je sve obeležilo prošlost Trnave, ko su Trnavci učesnici u Prvom i Drugom svetskom ratu i šta se sve dešavalo tokom okupacije, o stanovništvu i doseljavanju ali i o starim i današnjim prezimenima, o narodnom životu, privredi i čime su se sve bavili, kao i o trnavskim pletiljama, školi u Trnavi, rodoslovima familija, zaseocima, ali i o Trnavcima koji se pamte. Trnava danas po podacima Mesne zajednice ima 79 domaćinstava sa 157 stanovnika.Kao i većina zlatiborskih sela doživljava sudbinu nezaustavljive migracije.Ali ostaje prepoznatljiva na turističkoj mapi po Stopića pećini, zaštićenom prirodnom dobru prve kategorije koja se nalazi na teritoriji ovog sela i trnavskoj slikarskoj koloniji koja se od 1993.godine svake godine održava u domaćinstvu Vladimira Mitrovića.

Umesto predgovora Obradović i Stanojević navode da su im pri radu na upotpunjavanju podataka o životu i običajima stanovnika ovog sela u prošlosti, kao i za pojedine familije pomogli pokojni Vlade Mitrović, ali i Milan Janković, Radomir Dedović, Perko Jovanović, Relja Mihailović i Milan Obradović, sadašnji predsednik Mesne zajednice Trnava. Posebnu zahvalnost duguju Đorđu Deliću iz Beograda, poreklom iz Šljivovice, jer im je ustupio do sada neobjavljen turski defter, poreski popis rujanske knežine iz 1795.godine, koji im je mnogo pomogao u otkrivanju srodstva i razvoja trnavskih familija. Sadržaju monografije doprineo je i prilog Dobrivoja Borčića „Likovna kolonija u Trnavi“. Autori izražavaju zahvalnost recenzentima dr Milovanu Lukiću iz Užica, profesoru istorije u penziji, Nemanji Obradoviću, istoričaru Narodnog muzeja Užice, lektoru Vesni Šekeljić, profesoru srpskog jezika i književnosti iz Užica, Radomiru Radu Bacetiću iz Krive Reke na fotografijama i Milenku Milosavljeviću, geometru iz Čajetine na izradi topografske karte Trnave. Izuzetan doprinos za objavljivanje monografije ima Snežana Đenić, direktorka Narodne biblioteke „Ljubiša R.Đenić“ iz Čajetine koja je prepoznala značaj i nesebično pomogla da se pripremi i štampa ova publikacija. A kao pretplatnici pomogli su i Trnavci koji žive u drugim mestima.
Radeći na monografiji autori su saznali da je mnogo više onih poreklom iz Trnave, koji žive u zemlji ili dijaspori od onih koji su ostali u selu. Primera radi, pojedine porodice poreklom iz Trnave žive u Užicu, Čajetini, na Zlatiboru, u Beogradu, Novom Sadu, Čačku, Valjevu…ali i u Kanadi, Australiji, na Novom Zelandu, u Grčkoj, Portugaliji, Rusiji, Nemačkoj, Francuskoj….

Ova monografija će zaključuju autori, svakako dati nova saznanja o prošlosti ovog sela i poslužiti kao dobra osnova i podsticaj budućim istraživačima i naraštajima da još sveobuhvatnije istraže, dopune i objave priču o Trnavi.