Pocetna Ekonomija Užice primer dobre prakse u oblasti unapređenja lokalnih finansija

Užice primer dobre prakse u oblasti unapređenja lokalnih finansija

159
0
Podelite

Švajcarska vlada i Projekat Reforma lokalnih finansija u Srbiji podržaće u narednom periodu ukupno 48 lokalnih samouprava, među kojima je i Užice, u uspostavljanju ili unapređenju finansijskog upravljanja i kontrole, interne revizije, uvođenju inovativnih modela u javnim finansijama i nadzora nad lokalnim javnim preduzećima.

Predstavnici RELOF projekta, na sastanku sa gradonačelnicom Jelenom Raković Radivojević pohvalili su Užice kao dobar primer prakse u oblasti unapređenja lokalnih finansija i uspostavljanja sistema finansijskog upravljanja i kontrole.

Projekat će ovim opštinama tokom 2021. i 2022. godine obezbediti ekspertsku podršku u primeni propisa, uspostavljanju procedura i mehanizama i uvođenju novih alata ovim oblastima. Cilj je da se unapredi način planiranja, raspodele i kontrole trošenja budžetskih sredstava, kao i nadzor nad radom lokalnih javnih preduzeća. Na ovaj način se podržava stabilnost javnih finansija jedinica lokalne samouprave i osigurava bolje pružanje usluga građanima i veća transparentnost u radu lokalnih uprava.

Ove promene u radu lokalnih uprava su aktivnosti u okviru reforme lokalnih javnih finansija i zakonska su obaveza za sve korisnike javnih sredstava. One omogućavaju da se dosadašnji fokus širi sa, isključivog praćenja namenskog i zakonitog trošenja sredstava, na upravljanje bazirano i usmereno na ostvarivanje ciljeva i rezultata.

Pored osnovnog cilja, Projekat RELOF2 podstiče i promoviše međuopštnsku saradnju, kako bi lokalne samouprave sa više kapaciteta pružale podršku manjima.

Projekat podržava Vlada Švajcarske preko Švajcarskog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO).

Ostavite odgovor