Pocetna Ekonomija Problemi užičkih kompanija zbog bregzita

Problemi užičkih kompanija zbog bregzita

710
0
Podelite

Izlazak Velike Britanije iz EU doneo je niz problema privrednicima iz našeg kraja koji posluju sa ovom zemljom. Na području koje pokriva PKS RPK Užice oko 30 kompanija izvozi svoju robu i usluge u ovu zemlju, dok je broj kompanija uvoznica dvostruko veći. Nasuprot tome, region u spoljnotrgovinskoj razmeni ima značajan suficit, izjavila je za „Vesti“ Ana Lapčević

U januaru ove godine srpski izvoznici, oni koji plasiraju robu na tržište Velike Britanije, suočili su se sa ozbiljnim problemom, jer nije potpisan sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Velike Britanije posle izlaska ove zemlje iz Evropske Unije. Ovaj problem posledica je Bregzita pa su usledile visoke carine na proizvode srpskih kompanija prilikom izvoza koje se kreću i do 20 procenata, dok su carine prilikom uvoza robe iz Velike Britanije od strane domaćih kompanija do 30 odsto.

U Privrednoj komori Srbije kažu da je Srbija otpočela pregovore sa Velikom Britanijom o zaključenju bilateralnog trgovinskog sporazuma koji ima za cilj da se domaćim izvoznicima obezbede isti uslovi za plasman proizvoda na britansko tržište kao i do sada kada je Velika Britanija bila deo zajedničkog tržišta EU. Ovaj sporazum moga je biti potpisan znatno ranije, a problemi bi bili izbegnuti. O tome, kako se sve odrazilo na poslovanje i izvoz užičkih kompanija, Ana Lapčević, predsednik RPK Užice, za „Vesti“ je izjavila:

-Izlazak Velike Britanije iz EU doneo je niz problema privrednicima iz našeg kraja koji posluju sa ovom zemljom. Na području koje pokriva PKS RPK Užice oko 30 kompanija izvozi svoju robu i usluge u ovu zemlju, dok je broj kompanija uvoznica dvostruko veći. Nasuprot tome region u spoljnotrgovinskoj razmeni ima značajan suficit.

Vrednost spoljnotrgovinske razmene regiona u 2020. je iznosio 24 miliona evra, od čega je udeo izvoza 21,7 a uvoza 2,3 miliona evra. U odnosu na 2019. godinu, vrednost izvoza je porasla za 20,8 a uvoza za 21,8 procenata.

Najveći izvoznici u Veliku Britaniju su kompanije: „Sirogojno kompani“ doo, „Laki“ doo Arilje, Valjaonica Bakra Sevojno AD, „Divi“ doo Užice i „Ginko“ doo Požega, dok najveći uvoz ostvaruju „Turboservis“ doo Užice, „Impol Seval“ AD Sevojno i Esentico Boki doo iz Čajetine.

Zbog novonastale situacije, spoljnotrgovinska razmena početkom ove godine je veoma značajno smanjena. Najveću prepreku predstavlja rast carina i u izvozu i u uvozu, koji se kreće između 10 i 30 procenata. Tako na primer rast carina na smrznuto voće, artikal koji ostvaruje najveću vrednost u izvozu za Veliku Britaniju, beleži rast od 12 do 20 procenata. Troškovi transporta su se takođe, povećali zbog izmena i usložavanja carinskih procedura, a tome treba dodati i česta duža zadržavanja zbog obavljanja formalnosti. Situaciju dodatno komplikuje problematika definisanja porekla robe i dokumentacije koja to potvrđuje, što se takođe promenilo od stupanja na snagu bregzita.

Izlaz iz ove nepovoljne situacije predstavlja potpisivanje sporazuma sa Velikom Britanijom koji je sada u fazi usaglašavanja teksta. Privredna komora Srbije je preduzela aktivnosti kod nadležnih Ministarstava spoljnih poslova i trgovine, turizma i telekomunikacija, u cilju što bržeg okončanja ovog važnog posla, što bi omogućilo da obim i vrednost spoljnotrgovinske razmene dve zemlje u ovoj godini bude očuvan – istakla je Ana Lapčević.