Pocetna Društvo Spajalica znanja – najvažniji posao na svetu

Spajalica znanja – najvažniji posao na svetu

1173
0
Podelite

Poslednjih godina Užice je dobilo nekoliko privatnih vrtića, koji su pored državnih smanjili broj dece koja su na čekanju za upis u predškolsku ustanovu. Međutim, dve zaposlene majke prepoznale su drugi problem, nedostatak aktivnosti za školsku decu. Ono sa čim su se i same suočile, a to je potreba za dnevnim boravkom za decu, pretočile su u svoj sopstveni mali biznis. Želele su da roditeljima olakšaju odgajanje dece, obaveze koje se odnose na njihovo školovanje, ali i da deca korisno provode slobodno vreme.

Tako su Irena Kostić i Milena Stanojević iskoristile svoju kreativnost, iskustvo i stručnost i osnovale Centar za učenje “Spajalica znanja”.

-Ideja se rodila upravo zbog toga što u gradu pored državnih postoji i nekoliko vrtića koji se bave decom predškolskog uzrasta, a nedostaje ustanova koja će se baviti decom školskog doba. Milena i ja smo zaposlene majke i kada smo shvatile koliko je teško organizovati jedan dan, uskladiti svoje i poslovne, ali i školske obaveze naše dece, odlučile smo da otvorimo “Spajalicu znanja”- priča Irena Kostić.

Nekoliko godina u njihovim glavama krčkala se ideja, kako bi to moglo izgledati. Želele su da to bude centar za učenje, u kojima će deca imati različite vrste aktivnosti. Shvatile su da za decu školskog uzrasta nema dovoljno adekvatnih sadržaja, pa je tako posle nekoliko godina nastao ovaj produženi boravak.

-Sve je počelo iz stana na Gradskom trgu. Želele smo da bude topao, sa lepim, veselim bojama i da se u njemu deca osećaju kao kod kuće, da to bude jedna prijatna porodična atmosfera. Počele smo sa radom 2019. godine, sa idejom da “Spajalica znanja” bude dobar prijatelj deci i velika podrška roditeljima,- kaže Irena.

-Naša osnovna ponuda je boravak dece kod nas pre ili posle škole, od 7 i 30 do 18 časova. Deca za to vreme rade domaće zadatke, pripremaju se za kontrolne vežbe i imaju razlicite edukativne i kreativne aktivnosti. Imamo svakodnevne sadržaje, van školskih, koji deci upotpune vreme, kroz koje se oni lepo zabave, druže i uz koje nešto i nauče. Cilj nam je da vreme koje deca provedu kod nas bude kvalitetno. Pored toga, ono što je svakoj mami važno je i to da deca kod nas imaju kuvani obrok i voćnu užinu. Imamo veoma lepu saradnju sa keteringom „Skadarlija“ koja nam dostavlja hranu.-

Takođe, pored primarnih aktivnosti, u „Spajalici znanja“ imaju i druge sadržaje. Nekoliko puta nedeljno organizuju različite radionice koje mogu posećivati i deca koja nisu u njihovom boravku. Organizuju likovne, kao i radionice Lepog govora i čitanja, ali i Program za predškolce, u okviru koga pripremaju decu za prvi razred.

-Uz sve ovo organizujmo i dnevne radionice, koje se prave na nedeljnom nivou. Svake nedelje imamo temu kojoj se posvetimo. Jedne nedelje smo obrađivali svemir, pa smo pravili raketu, protekle nedelje bavili smo se ljudskim telom. Jedan dan smo obrađivali ljudske organe, pa smo ih u okviru likovne radionice pravili. Od svih tih aktivnosti, deca najviše vole kulinarske radionice koje organizujemo svakog petka. U okviru njih pravimo mafine, palačinke, čak i domaću supu kad su nam tema „Vitamini“, – kaže Milena.

Ona dodaje da sva deca ostavljaju mobilne telefone na ulazu, jer je cilj da deca provode kvalitetno vreme.

-Želimo da zaboravimo na moderne tehnologije, na onaj način na kojih ih većina dece danas koristi. Nama je cilj da deca kvalitetno provode vreme i internet je organičen samo za učenje, ciljano i planski, kroz kvizove, slagalice, sadržaje kroz koje učimo.-
Uz sve ovo “Spajalica znanja” organizuje i literarne, recitatorske i druge nagradne konkurse za decu.

-Kada je lepo vreme, trudimo se da što više vremena sa decom provedemo u prirodi. Idemo u šetnje u Veliki park, na Gradsku plažu, a išli smo i u Volujac, na Ranč Pavlović. Mi radimo i tokom letnjeg raspusta, što je veoma značajno za roditelje, tako da smo tada najviše u prirodi – objašnjava Milena.

Svaki roditelj može navratiti sa detetom, da vidi gde se nalazi “Spajalica znanja”, da se upoznaju, a dete može i jedan dan boraviti kod njih po potrebi.

-Akcenat nam je da motivišemo decu da čitaju. Zato smo u toku prve godine organizovali novogodišnju radionicu za svu decu grada, pod nazivom “Stvaramo da poklanjamo”. Sve što je nastalo na toj radionici prodavali smo na “Božičnom bazaru”, a od sredstava koje smo prikupili, kupili smo knjige za dečje odeljenje užičke biblioteke – kaže Irena Kostić.

-Zaista smo smo motivisane za rad sa decom, konstantno se usavršavamo, jer smatramo da je vaspitanje ozbiljan posao i mi mu tako i pristupamo. Ono sto mi uradimo danas sa decom, temelj je onoga što će oni postati – poručuju Milena i Irena.
Iako su telefoni “zabranjeni” za decu, dok su u “Spajalici”, sve ono što se ovde uradi, mesto pronađe i na društvenim mrežama, kako bi i druga deca, ali i roditelji mogli da vide njihovu kreativnost i na koji način provode vreme.

Milena i Irena imaju brojne planove, jer kako kažu da “Spajalica znanja” nije posao, već ogromno zadovoljstvo.