Pocetna Društvo Despić: Moratorijum ne važi retroaktivno

Despić: Moratorijum ne važi retroaktivno

1804
0
Podelite

Povodom dodele upotrebne dozvole MHE Ravni na reci Prištavica načelnik Uprave za urbanizam Zoran Despić kaže da su svi radovi u vezi ove centrale izvedeni pre donošenja skupštinske odluke o zabrani gradnje minihidroelektrana na području grada Užica i da se moratorijum iz februara 2020. godine odnosi na buduće izdavanje dozvola i ne važi retroaktivno.

– Svi radovi na MHE Ravni su izvedeni pre donošenja moratorijuma o zabrani izgradnje derivacionih mini hidroelektrana, a odluka je doneta krajem 2019. godine na Gradskom veću, a u Skupštini početkom 2020. godine – podseća Despić i iznosi hronologiju gradnje MHE Ravni.

Investitori su podneli dokumentaciju što se tiče gradjevinske dozvole 16.12.2016. godine. Tokom 2017. godine došlo je do izmene građevinske dozvole  u skladu sa promenom investitora i u vezi vodozahvata jer se pojavilo klizište. Prijava radova je 25.10.2017. godine, temelji primeljeni 2018. godine, početkom 2019. godine bio je prijem završetka objekta.

– Za dozvole koje su izdate ranije i za započete radove ne mogu se retroaktivno odnositi neke zabrane – navodi načelnik užičkog urbanizma.

Odbornik UOL Dejan Krčevinac danas je izjavio da je davanjem upotrebne dozvole MHE Ravni grad Užice prekršio sopstvenu odluku o moratorijumu na gradnju mini hidroelektrana.