Pocetna Politika NS: Ponovili prijavu Ministarstvu energetike

NS: Ponovili prijavu Ministarstvu energetike

317
0
Podelite

Narodna stranka Užice je ponovila prijavu Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije, Sektoru za naftu i gas – Odeljenju za inspekcijsku opreme pod pritiskim.

U saopštenju Gradskog odbora Narodne stranke Užice, se podseća da “iako su 7. decembra podneli prijavu nadležnoj inspekciji i zahtevali hitan inspekcijski nadzor na osnovu osnovane sumnje da su merno-regulacione stanice “Užice gasa” puštene u rad bez upotrebnih dozvola, odgovor smo dobili čak dva meseca kasnije i pored činjenice da se u Užicu desila i eksplozija u kojoj su povređeni građani i uništena imovina. Ne samo da Inspekcija nije reagovali hitno, već nije reagovala uopšte! Odgovor je glasio da je za našu prijavu nadležna Građevinska inspekcija Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Grada Užica.

Dobijeni odgovor ne možemo da uvažimo s obzirom na to da je suprotan Zakonu o energetici (Sl.glasnik br.145/2014 čl.377) koji definiše prava i dužnosti pomenute inspekcije nadležnog Ministarstva.

Zato smo ponovili naš zahtev da se bez daljih odlaganja izvrši inspekcijski nadzor u AD “Užice – gas”. Neophodno je da Minstarstvo, u skladu sa svojom zakonskom obavezom utvrdi da li je od nadležnog organa pribavljeno odobrenje za puštanje u rad Merno regulacionih stanica.

Našu ponovljenu prijavu dopunili smo i zahtevima da se proveri da li “Užice – gas” vrši redovnu kontrolu nivoa odorizacije gasa, kao i da li kućni gasni priključci na teritoriji Užica imaju upotrebne dozvole.

Napominjemo da smo naša saznanja o nelegalnim objektima “Užice – gasa” izneli najpre u okviru Krivične prijave koju smo podneli protiv Tihomira Petkovića,

bivšeg gradonačelnika Užica i Miće Mićića, vlasnika MPP “Jedinstvo” iz Sevojna.

Osnovano sumnjamo, ne samo da je nastankom “Užice – gasa” nastao mehanizam za milionsko pljačkanje građana Užica, već i ozbiljan bezbedosni rizik po zdravlje, život i imovinu građana. Zato bilo kakvo oglašavanje nenadležnosti ili zataškavanje afere “Užice- gas” neće dati rezultate. Ono samo može proširiti listu saučesnika u pljački građani i ugrožavanju njihove bezbednosti”, navodi se u saopštenju Gradskog odbora Narodne stranke.

Ostavite odgovor