Pocetna Društvo Prva „A“ kategorija smeštaja u užičkom Studentskom domu

Prva „A“ kategorija smeštaja u užičkom Studentskom domu

1217
0
Podelite

Ustanova Studentski centar Užice dobila je Prvu „A“ kategoriju studentskog smeštaja na osnovu verifikacije Komisije za kategorizaciju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

-Ovo je najviša kategorija smeštaja koju jedan studentski dom može da dobije. To praktično znači ispunjenje uslova po bodovnoj listi kojom se utvrđuje ispunjenost standarda i normativa prostora i opreme,prema utvrđenom činjeničnom stanju na licu mesta koje je utvrđeno obilaskom svake prostorije i svih sadržaja u okviru doma, pri čemu je korišćena sva raspoloživa tehnička, imovinsko-pravna i ostala prateća dokumentacija kojom ustanova raspolaže – istakao je za „Vesti“ Milivoje Ristanović, direktor Studentskog centra Užice.

On dodaje da od 15.marta počinje i primena HASAP standarda u kontroli i kvalitetu ishrane studenata.

Studentski dom ima 100 soba i to 77 trokrevetnih, 18 dvokrevetnih , pet jednokrevetnih i dve sobe namenjene za smeštaj studentata sa posebnim potrebama. Ukupan kapacitet je 274 ležaja.

Po konkursu je primljeno 196 studenata, trenutno ih u domu boravi oko 90 i taj broj je zbog epidemiološke situacije i obaveza na fakultetu promenljiv. U domu je najviše studenata iz Zlatiborskog okruga, ali ih ima i iz drugih gradova Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Podsetimo da je Studentski centar Užice u Krčagovu počeo da prima prve studente u oktobru 2019. godine, a početkom ove godine sa radom kuhinje kompletirano je funkcionisanje ustanove.

Dodajmo, da je objekat Studentskog doma izgrađen sredstvima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koja su obezbeđena iz kredita Centralne evropske banke. Ukupno je uloženo oko 3,3 miliona evra od kojih su oko 50 hiljada sredstva ustanove i oko 100 hiljada sredstva lokalne samouprave .
Direktor Ristanović ističe da sa dobijanjem Prve „A“ kategorije nisu sve aktivnosti završene. Ovo nam daje polet da još bolje i više radimo.Ustanova ima određene planove i oni su jasno precizirani Razvojnim planom koji donosi Upravni odbor na predlog direktora. Taj plan je donet za period od 2020-2024.godine.

-U Razvojnom planu a na osnovu analize jakih i slabih strana ustanove, definisani su misija, vizija, strategija i pravci daljeg razvoja. Ova moderna ustanova će uz primenu odgovarajućih standarda, informaciono-komunikacionih tehnologija i učešćem u velikom broju projekata pružiti studentima veoma kvalitetne usluge. Studentski centar Užice izgradnjom novog objekta i njegovim opremanjem postaće prepoznatljiv u regionu po kvalitetu pružanja usluga smeštaja, ishrane ali i kulturno, zabavnih i sportskih aktivnosti-navodi Ristanović.

Strategija centra je da obezbedi svestran razvoj ličnosti svojih korisnika tj. studenata, kao i da doprinese zadovoljenju potreba i razvoju lokalne zajednice i standardu svojih zaposlenih. A ova strategija obuhvata primenu standarda i kvaliteta ishrane, saradnju sa socijalnim partnerima, standarde i procedure, bezbednost studenata i zaposlenih, studentski život,profesionalni razvoj zaposlenih, završetak opremanja i proširenje delatnosti rada.

Projekti upućeni Ministarstvu prosvete

Za ovu godinu ustanova je kod resornog ministarstva konkurisala sa 4 projekta i to su projekti za parterno uređenje, dodatno opremanje kuhinje, investiciono održavanje i opremanje teretane. Planom javnih nabavki i finansijskim planom ustanova je iz svojih sredstava pored redovnih obaveza planirala nabavku i ugradnju zavesa u restoranu, posteljine za studentske sobe, izgradnju kućice za letnje učenje,nabavku materijala i izradu zidanih tuš kada u cilju sanacije kupatila i još niz aktivnosti.

I na kraju, direktor Ristanović izražava posebnu zahvalnost resornom Ministarstvu i lokalnoj samoupravi kao i njegovim prijateljima iz javnih preduzeća i preduzetnika koji su besplatnim savetima i uslugama doprineli otklanjanju nedostataka nastalih u projektima i izgradnji.