Pocetna Društvo Počela „ćirina“ sezona

Počela „ćirina“ sezona

650
0
Podelite

Letnja sezona saobraćaja muzejskog voza „Nostalgija“ u Muzejsko-turističkom komleksu „Šarganska osmica“ u Mokroj Gori, počela je 1. aprila, a završava se 31. oktobra

„Nostalgija“ će saobraćati na relaciji Mokra Gora-Šargan Vitasi u dva redovna termina sa polaskom iz stanice Mokra Gora u 10:30 i 13:30 časova. Novina je, kako je za „Vesti“ izjavio Željko Špijunović iz „Srbija voza“, da je od 1. maja do 30. septembra (svake prve subote u mesecu) planirano da u 10, 30 saobraća parna lokomotiva.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, „Nostalgija“ će raditi smanjenim kapacitetom od 50 odsto s tim da putnici u potpunosti prate uputstva konduktera i primenjuju mere zaštite kako bi bilo sprečeno širenje virusa korona.

Cene voznih karata na ovoj relaciji skuplje su u ovogodišnjoj sezoni i sada su 1.000 dinara za odrasle, 500 dinara za decu od šest do 14 godina, dok je za decu uzrasta do šest godina prevoz besplatan. Cena karte u muzejskom vozu sa parnom vučom je 1.500 dinara za odrasle, a za decu od šest do 14 godina 750 dinara. Vožnje na „Šarganskoj osmici“ potrebno je zakazati i rezervisati preko sajta „Srbija voza“, dok se za rezervisanje mesta na dan putovanja zainteresovani mogu obratiti putničkoj blagajni stanice Mokra Gora na telefon 031/800-003 svakog dana od 9 do 17 časova.

U prošlogodišnjoj sezoni koja je zbog epidemije virusa korona počela kasnije, tek 23. maja i tokom koje su se primenjivale sve propisan emere zaštite od širenja zaraze, popularni „ćira“ prevezao je manje od polovine broja putnika u odnosu na prethodnu godinu.

-S obzirom na okolnosti u kojima smo radili, zadovoljni smo na broj putnika koji su se vozili muzejskom prugom uskog kolovoza – kaže Špijunović.

U muzejsko-turističkom kompleksu „Šarganska osmica“ u Mokroj Gori konačište „Osmica“ raspolaže sa 50 ležajeva. Popunjenost smeštajnih kapaciteta tokom prošle godine, a i sada, zavisi od epidemiološke situacije. Tako su prošle godine kapaciteti bili popunjeni oko 50 odsto i to su uglavnom bili domaći gosti. Tokom vanrednog stanja nije se radilo. Situacija je slična i u proteklih nekoliko meseci ove godine, strani gosti su i dalje retkost što ne čudi s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju, mada je, kako nam je izjavila Aleksandra Milutinović iz „“Infrastrukture železnice Srbije“, upravnica MTK „Šarganska osmica“, pre nekoliko dana bilo nekoliko Izraelaca i Rusa. Restoran radi samo za goste u konačištu, ali i dostavlja hranu za goste koji su u privatnom smeštaju u Mokroj Gori. „Ćirini“ putnici mogu dobiti piće i hranu za poneti. Po Aleksandrinim rečima, „ćira“ je žila kucavica celog komleksa tako da je i njegov uspeh direktno povezan sa mogućnostima funkcionisanja voza.

-Radimo i radićemo u narednom periodu u skladu sa merama koje Vlada bude propisivala. Interesovanje za „Šargansku osmicu“ postoji i očekujemo da će od maja biti bolja i pozitivnija situacija – kaže Aleksandra Milutinović.