Pocetna Kultura Paradoksalna simbioza

Paradoksalna simbioza

789
0
Podelite

U galerija Udruženja vizuelnih umetnika Užice „Reflektor“ u bivšoj kasarni u Krčagovu od 3. do 15. aprila traje izložba pod nazivom „Refleksije“ koja je zajednički projekat umetnika, Čačana Teodore Vojinović i Marka Jozovića. Izložba, nastala kao rezultat saradnje dvoje mladih umetnika, prvi put je pred javnošću.

Izložbu čine instalacije, skulpture i crteži koji koriste prirodu kao osnovnu polazišnu tačku i čovekovog uticaja na nju. Simbioza ta dva elemeta se reflektuje kroz interaktivnu instalaciju pod nazivom “Prepoznavanje”.

U propratnom materijalu za izložbu, između ostalog kaže se: „Posmatrano sa više aspekata svedoci smo velikih ekoloških promena. Javlja se sve veća potreba za izolacijom u prirodi koja nastaje kao posledica savremenog načina življenja. Prisutna su dva polariteta sa čovekom u centru. Deo radova nastoji da kao jedna vrsta znakovnog elementa, simbola, prikaže produkt “ekološkog genocida“ nad biodiverzitetom dok druga sagledava unutrašnji odnos sa holističkim pristupom. Sa jedne strane konstruktvno, univerzalno shvatanje sa druge destrukcija. Postavlja se pitanje, da li se u tom paralelnom odnosu ogleda svaki pojedinac kroz jednu vrstu Gordijevog čvora, ili se kolektivna svest diže na viši nivo. Ako se postavimo u ulogu posmatrača za sada oni obitavaju u jednoj paradoksalnoj simbiozi.“

Izložba je počela bez zvaničnog otvaranja, a zainteresovani je mogu pogledati uz poštovanje svih epidemioloških mera, zakazivanjem posete putem imejl adrese galleryreflektor@gmail.com.

Teodora Vojinović (1993) rođena je u Čačku. Završila je master akademske studije 2018. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, smer primenjeno vajarstvo. Od 2014. izlaže na brojnim grupnim izložbama u Srbiji i zemljama regiona. Dobitnik je Nagrade „Radeta Stanković“ za najbolje skulptorsko ostvarenje studenta i Nagrade ULUPUDS-a.

Marko Jozović (1994) koji je, takođe, rođen u Čačku, diplomirao je 2017. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, smer grafički dizajn. Izlagao je na više grupnih izložbi u zemlji, a u okviru projekta „Šans art“ 2014. godine predstavljen je u Galeriji Risim u Čačku. Samostalno je izlagao u Galeriji „Hadži“ u Beogradu.