Pocetna Ekonomija Srpska hrana na sajmu u Moskvi

Srpska hrana na sajmu u Moskvi

225
0
Podelite

Srpska prehrambena industrija i ove godine predstaviće se na sajmu Prodekspo u Moskvi, gde će od 12. do 16. aprila, u organizaciji Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije, svoju ponudu i izvozni potencijal promovisati 11 domaćih kompanija.

Kako je objavljeno na sajtu privredne komore Srbije, na najvećoj izložbi prehrambene industrije u Rusiji i ZND, u okviru Nacionalnog paviljona Srbije proizvodne programe i izvozne kapacitete, iz užičkog kraja predstaviće Zlatiborac, a nastupiće i kompanije Mlekara Šabac, Mlekara Ub, Imlek, Padinska Skela, Carnex Vrbas, Industrija mesa Topola, Bačka Topola, Masli, Leskovac, Beograd, Itn Group, Beograd, Master Fruits, Beograd, Mambikom Agrar, Beograd, i Mirax Agrar Beograd.

Kako su izjaviji iz PKS, na sajmu u Moskvi biće predstavljena ponuda srmznutog voća i povrća, mleka i mlečnih proizvoda, suhomesnatih – delikatesnih proizvoda, gotovih jela i pašteta, kao i sušenog voća. Zahvaljujući jedinstvenom, preferencijalnom trgovinskom sporazumu sa Ruskom Federacijom i bescarinskom izvozu na tržište od preko 144 miliona stanovnika, srpski proizvodi su u startu konkurentniji u odnosu na druge, uvozne proizvode.

U 2020. godini Srbija je najviše izvozila sveže jabuke, soju, sir, breskve i nektarine, hranu za pse i mačke, sadnice voća, sveže jagode, smrznuto voće, maline i kupine, a i pored svih otežavajućih okolnosti usled pandemije COVID-19, srpski izvoz beleži pozitivne rezultate i rast od 5,2 odsto.

Prodekspo svake godine poseti oko 70.000 posetilaca iz preko 110 zemalja. Ove godine na sajmu će izlagati 2660 izlagača iz 73 zemlje sveta.

Sajam se održava uz posebne mere zaštite. Ovo je drugi sajam u 2021. i od početka pandemije Kovid 19 na kome kompanije iz Srbije svoju ponudu predstavljaju uživo, uz prisustvo predstavnika firmi, PKS i RAS.

Ostavite odgovor